Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam348
Toplam Ziyaret782832
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
29/12/2023
Mersin'de her ay “Mersin İstişare Kulübü” olarak belli bir konuyu uzmanından dinlemek üzere bir araya geliyoruz. Çok yararlı paylaşımlar olduğu gibi, akademisyenler, önde gelen STK'ların başkanları ve işadamlarının da bulunduğu verimli toplantılar yapıyoruz.
2 Aralık 2023 tarihindeki toplantımızda, Mersin Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. M. İsmail Yağcı hocamız, Mersin'deki (İlçeler dahil) Belediyelerin performansını değerlendirdi, İl ve İlçe bazında sosyal ve ekonomik gelişmişlik endeksi (SEGE) dikkate alındığında yıllar itibariyle sıralamaları anlattı.
SEGE, şimdiki adıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 1966 yılından bu yana oluşturulmuş, yıllar içinde geliştirilmiş ve en son 2022 yılında yayınlanmış bir endekstir. İl/İlçenin çeşitli sosyal ve ekonomik, kültürel anlamda gelişmişlik sıralamasını, dolayısıyla o şehrin sakinlerinin yaşam kalitesini gösteren somut bir göstergedir.
SEGE, nüfus (demografi), istihdam oranı, eğitim düzeyi, sağlık, finans, rekabetçilik, yenilikçilik ve yaşam kalitesi ana başlıkları ile 56 alt başlıkta yapılan değerlendirmeler sonucu oluşan puanlama ile oluşmaktadır. (https://www.sanayi.gov.tr/merkez-birimi/b94224510b7b/sege/ilce-sege-raporlari )
Ayrıca TUİK tarafından 2016 yılında yayınlanmaya başlanan yaşam memnuniyeti araştırmaları ile oluşturulan Yaşam Memnuniyeti Endeksi (YME) de benzer bir çalışma olup ikisi birbirini destekleyen sonuçlara ulaşmaktadır. 
( https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=130&locale=tr ) ve ((http://www.resmiistatistik.gov.tr/?q=tr/content/72-illerde-yasam-endeksi)

ŞAPKAMIZI ÖNÜMÜZE KOYUP DÜŞÜNELİM, GEREĞİNİ YAPALIM

Mut İlçemiz, 1985 raporunda 318., 1996 da 401., 2004 de 342., 2017 de 475. ve 2022 de ise 418. sıradadır. Süreçte İlçe sayısı artmakla birlikte, maalesef yerimiz hiç de hoş değildir. Yaptığım detaylı incelemede, bizden daha önde öyle İlçeler gördüm ki bir Mut'lu olarak utandım sıralamamızdan. İsteyen rapora bakabilir ya da konunun sorumluları isterlerse sunum yapabilirim.
Başta siyasetçilerimiz olmak üzere, belli bir makam ve gelecek beklentisi olanların ağızlarına sakız ettiği, “şöyle çok üretiyoruz, böyle ihracat yapıyoruz, hükümetimiz döneminde coştuk, uçtuk, kaçtık” söylemlerinin resmi raporlar eliyle yalanlanmasıdır bu durum.
Bu durum, öncelikle tüm bu yıllar boyunca Mut İlçemizde siyaset yapan, öncelikle iktidar partisinin hatası, günahı, vebalidir. Havanda su dövmeyi, goygoy yapmayı bırakıp Mut'a hizmet etmelidirler. Yerel siyaset aktörlerinin, başta da AKP İlçe başkanı ve yönetiminin sorumluluğudur. Ayağa kalkıp bu gidişi düzeltmek, İlçemizi kendisine yakışan sıralara çıkartabilmek için laf üretmeyip -gerçekten- çalışmaları gerekmektedir.
Ayrıca tüm bu yıllar boyunca, bazı nispî gayretler gösterilse de, durumun sorumluları görev yapan Kaymakamlarımız, Belediye Başkanlarımız ve mülki amirlerdir. İlçemizde seçilmesine benim de destek verdiğim milletvekillerimiz, İl Genel Meclisi ya da Büyükşehir/İlçe Belediye meclis üyelerimizdir.
Bu durumun sorumlusu, ben dahil, iktidar partisinden ve daha az da olsa diğer sorumlulardan hesap sormayan bizleriz, vatandaştır. Kendi adıma, gerektiği gibi ilgililerden hesap sormadığım, İlçemi hakkıyla savunamadığım için bugünkü gençlerden, çocuklardan ve daha doğmamış hemşerilerimizden özür diliyorum. Bundan sonra elimden gelenin en fazlasını yapacağıma da söz veriyorum.
Rakamlar ve durum, demagoji (Türkçede mugalata, laf kalabalığı) yapmaya kesinlikle izin vermemektedir. Sorumlu siyasiler, (iyi niyetli olduğunu benim de ümit ettiğim) eski bakan yardımcısının iktidar partisindeki idari bir görevi için yıkama/yağlama yapmakla meşguller, etkisi ve yetkisi nedir, ne kadar sonuç alabilir, ortada neredeyse hiçbir şey yokken.
Buradan sesleniyorum, Ey bu durumun esas sorumluları, iktidar partisinin ilçe başkanı ve yönetimi, ayrıca diğer tüm sorumlular, kalkın ve özeleştirinizi yapın, İlçemiz için harekete geçin, laf üretmeyi terk edip gerçek iş yapın!


483 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
MAKUL ÇÖZÜM - 17/10/2023
MAKUL ÇÖZÜM
 Devamı