Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam90
Toplam Ziyaret768187
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
GAYRİMENKUL İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER
16/03/2016

Bu haftadan itibaren Gayrimenkul nedir, gayrimenkul hukuku, resmi işlemler, günlük hayatta kullanımları gibi konularda paylaşımlarda bulunmaya çalışacağım. 
GAYRİMENKUL: Arazi, arsa, bağımsız bölüm gibi bir yerden bir yere taşınamayan, yerinde sabit duran şeylerdir. Bu nedenle taşınmaz mal da denmektedir. 
Günlük hayatta en çok karşılaştığımız ya da sahibi bulunduğumuz taşınmaz mallar; Konut, Dükkan, Arsa, Tarla, Bahçe ve benzeri mülklerden oluşur. Bunun dışında Petrol istasyonları, fabrikalar, çeşitli tesisler gibi farklı gayrimenkuller de vardır.
Gayrimenkul kayıtları kadastro gören yerlerde tapu sicilinde, kadastro görmeyen yerlerde zabıt defterlerinde tutulmaktadır. Tapulu gayrimenkuller Tapu Sicil Müdürlüklerinde devredilebilirken, Tapusu olmayan gayrimenkullerin devri zilyetlik (Kullanım hakkı)  hükümlerine göre harici senet veya noterde yapılmaktadır. 
TAŞINMAZ MALİKİ (Tapu Maliki): Taşınmazın sahibine denir. Sahip sıfatıyla kullanım hakkı (zilyetlik), satış, kiralama hakkı, durumunu değiştirme vb pek çok işlem yapma yetkisi kazanılmış olur.  Kat mülkiyeti Kanunu kapsamında, yani apartman olarak bildiğimiz gayrimenkullerin her bir dairesine sahip olan kişiye, "kat maliki" denir. Bu hakka da Kat Mülkiyeti adı verilmektedir.
Mevcut Medeni Kanun'a göre gayrimenkulde maliklik sıfatı genellikle; Tapuya tescil, Miras, Cebri icra satış ve İstimlak gibi yollarla kazanılmaktadır. 
Gayrimenkulün satın alınmasıyla, her türlü hak ve yükümlülükleri alıcıya geçer. Taşınmaz maliki sıfatıyla, satabilir, kiralayabilir, mevcut düzenlemelere uygun olmak şartıyla ekleme ve çıkarmalar yapabilir, arsa ise üzerine bina yapabilir. Gayrimenkul üzerinde İpotek, rehin ya da haciz varsa bu sorumluluk alıcıya da geçer. Dolayısıyla varsa tapudaki borca müşterek borçlu olmuş olur. 
TAPU SENEDİ: Arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini ve taşınmaza ait diğer bilgileri gösteren, Tapu Sicil Müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi belgedir. 
Tapu senetleri pratikte mavi ve pembe renklidir. Mavi renkli tapular, arsalar veya kat mülkiyetine geçmemiş taşınmazlar için düzenlenir. Pembe renkli tapular ise gayrimenkulün bağımsız bölümlerini gösteren, projesinin de onaylandığını ve kullanım alanları ile bu alanların hisselerinin belirlenmiş olduğunu ifade eder. Pembe renkli tapu demek; tüm yasal işlemleri tamamlanmış, gerekli izinleri, ruhsatları ve iskanı alınmış, kat mülkiyetine geçilmiş mülk anlamına gelir. 
Üzerinizde hangi gayrimenkullerin bulunduğunu, bu gayrimenkuller üzerinde her hangi bir takyidat (kısıtlama) bulunup bulunmadığını (İpotek, haciz, mahkeme şerhi, rehin gibi) kolayca e-devlet üzerinden sorgulamanız mümkündür. (www.turkiye.gov.tr)  E-Devlet uygulaması en yakın PTT şubesine uğrayıp şifre almak suretiyle kolayca yapılabilen bir işlemdir. Üstelik e-devlet üzerinden tapu kayıtlarınıza baktığınızda irtibat numarası olarak cep telefonunuzu kaydettiğinizde, bahse konu taşınmazlarla ilgili sizden habersiz yapılabilecek tüm işlemlerden (Satış, devir, ipotek, vb) sms yoluyla haberdar olma imkanı bulunmaktadır. Allah'a çok şükür, İlçemizde dolandırıcılık amaçlı işlemler pek duyulmamakla birlikte, Kötü niyetli pek çok olayın önüne geçebilmek için tedbirli olmakta fayda vardır. 


1915 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı