Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam401
Toplam Ziyaret782885
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
16/01/2024
Mut İlçemizin Sosyal ve Ekonomik Gelişmişlik Endeksindeki (SEGE) kötü durumu (Bknz: “Bu Ayıp Kimin? Utandım” başlıklı yazım)  yanı sıra bir önceki hafta yazdığım olumsuzluklar (Bknz: “Problemleri Yok Sayarak Çözemezsiniz” başlıklı yazım) yazılarım fazlasıyla ilgi çekmeye devam ediyor. Farklı kanallardan ulaşan dostlar sağolsunlar.
Bir madenin ya da malzemenin ilk haliyle değeri ile katma değer eklenmiş halindeki değer farkını herkes bilir. En bariz örneği ülkemizde çıkartılan bor madeninin üç otuz paraya ihraç edip katma değerli haline yüz kat, bin kat para verip ithal ediyoruz.
Peki, doğduğunda tıpkı bu hammadde gibi olan insanın gelişmesi nasıl mümkün? Bana göre bunu sadece iki yolu var, birisi eğitim yolu, diğeri meslek sahipliği. Her ikisi de zor ve zahmetli, sabır isteyen süreçler. 
Üniversite mezunu birisi ortalama hayatının 16-18 yılını veriyor bu seviyeye ulaşabilmek için. Maddi maliyeti bir yana, başkaları keyif yaparken, sıcakta soğukta okula gitmek, ders almak, çalışmak ve sınavlara girip başarmak, okul kurallarına uymak zorunda olmak, amiyane tabirle “haytalık yapmak yerine işine bakmak” gibi zor bir yol seçmek gerekli.
      Meslek sahibi olmak da bu kadar zor ve zahmetli bir süreç. İşi öğrenmek için günler, haftalar, aylarca emek vermek, sabretmek gerekiyor. Kar, kış, soğuk, sıcak demeden sabah erken saatlerden bazen geç saatlere kadar çalışmak, zorlu çalışma şartlarına dayanmak zorundasınız. Mesleğin, edebini, adabını ve ahlakını ustanızdan öğrenmek durumundasınız.
      Tıpkı kıymetli bir madenin (altın, gümüş vb) ocaktan çıkartılması, çeşitli aşamalardan (Öğütme, parçalama, kaynatma, yakma vb) geçirilerek kullanılır hale getirilmesinin ne kadar zahmetli olduğu gibi.
      2018-2020-2021 yıllarında çeşitli yazılarımda İlçemizin tahsil seviyesindeki düşüklüğü ele almış ve yetkilileri bu probleme yönelik projeler geliştirmeye, seferberlik ilan etmeye davet etmiştim. O tarihten bu yana maalesef ciddi bir çalışma olmadı, 12 yıllık zorunlu eğitim de olmasa muhtemelen gerilerdik.
      Önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere, Mut İlçemizin ortalama tahsil süresi yaklaşık 8,5-9 yıl maalesef. Mesleksizlik zaten ülkemizin genel problemi. Hem tahsil, hem meslek konusunda yeterli bir seviyede olmayınca, İlçemizin SEGE başta olmak üzere pek çok alanda gerilerde kalmasına şaşmamak gerek.
Eldeki kumaşı, hammaddeyi, malzemeyi, açık ifadeyle insan kalitesini artırma çabası olmadığı sürece dışarıdan dayatılan pek çok şey etkili olmayacaktır kanaatindeyim.
      İlçemizdeki problemleri düzeltmeye başlamak için, “sivrisinek mücadelesi öncelikli değil, bataklığın kurutulmasına” odaklanmak lazımdır diyorum.
31 Mart seçimlerinde aday olan değerli hemşerilerimizin bu alandaki projelerini de duymak, değerlendirmek isterim. Değerli hemşerilerimizin de bu soruyu adaylara yöneltmesini bekliyorum.


402 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
MAKUL ÇÖZÜM - 17/10/2023
MAKUL ÇÖZÜM
 Devamı