Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam355
Toplam Ziyaret782839
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
GEL GEL YAPIYORLAR
02/02/2024
Ekonomi ve finans piyasalarını takip etmiyorsanız muhtemelen farkında olmadığınız, tesadüfen karşılaştıysanız da pek çok kişinin yorumlamakta zorlandığı bir konuya değinmek istiyorum.
Daha önce “Borç Alan Emir Alır” başlıklı yazım ve benzerlerinde anlatmaya çalıştığım bir acziyet durumu yaşıyoruz maalesef. Hatalı ekonomi-finans politikaları ile sürüklendiğimiz bu durum tamamen hükümetin suçu olsa da sonuçlarına hep birlikte katlanmak zorunda kalıyoruz.
Özellikle Barclay's ve Citibank gibi paranın baronlarının bankaları ülkemize döviz ihtiyacı sebebiyle "gel gel" yapmaya başladı. Bu durumu, dara düşen işadamının mallarına bedavadan konmaya çalışan fırsatçılar ya da piyasada “tefeci” olarak bilinen grupların davranışlarına benzetebiliriz.
         2024 yıl sonu dolar kuru tahminlerinde (an itibariyle 30,40 ₺ olan kuru) "Yıl sonu 33-35₺ bandında tahmin ediyoruz" diyerek, "faizleri aşırı yükseltin, sıcak parayla gelip döviz kurunu bastırırız, sonra da aldığımız faizlerle dolar bazında rekor kazanç alıp gideriz" hesabı yapıyorlar. Hatta bir tanesi coştu iyice “28 ₺ bile olabilir” deyiverdi. Oysa hükümetin orta vadeli planında bile 2024 yıl ortalaması 36₺, yıl sonu 42₺ olarak öngörülüyor. 
         Akıllarından geçen şey, faizleri %80' lere çıkarttırıp (ki bana göre şu an kesinlikle gerek yok) kuru da bastırarak, kendi ülkelerindeki dolar bazındaki yıllık %3-5 reel getiriyi bizde %30-40 lara taşıyıp vurgun yapmak.
Kendi planlarına, yatırımlarına göre Ülkemizi soymaya çalışan bu yapıların ne yapmaya çalıştığını görmek için ekonomi profesörü olmaya gerek yok. 
Daha önce defalarca bu hataya düştük, basiretli olalım ve bu defa sıcak paraya (yatırım değil, kısa süreli borç verme) kurban olmayalım.
Ülkeyi bu hale getirdikleri için sorumlu olanlar suçu "Dış Güçler" e fatura etmeye çalışsalar da buz gibi kendi hatalarıdır.
         Bu durum içine düşürüldüğümüz acziyetin sonucudur maalesef. Kaynaklarımız tam anlamıyla bu yöntemle peşkeş çekilecektir.
Ortalama vatandaş ve iş dünyası için;  kur bastırılsa da faizler yüksek olacak demektir. Devalüasyon/kur artışı enflasyonla uyumlu olmazsa ihracat zorlaşacak, ithalat ucuzlayacaktır. Özetle, durgunlukla birlikte enflasyon yaşayacağız anlamına gelir. (Stagflasyon)
         Gelecek olan sıcak paranın bir çeşit ağrı kesici etkisiyle kısa süreli de olsa borsada ciddi artışlar beklenir. 
Özellikle döviz borcu olan şirketler ve bankalar avantajlı hale gelirler. TL değer kaybı suni şekilde durduğundan sağlıksız bir değerlenme yaşanır. Bu ülkede, özel Kanunlar çıkartılması yoluyla özel sektörün malları ve şirketleri bile kamulaştırıldı, adeta ekonomimizin kanını sömüren bu KÖİ projeleri mi düzeltilemeyecek? Bunlara şua ana kadar el atılmaması konusunu herkesin dikkatine sunuyorum. 
Hükümet yapılan bu tür işlerde ortada gezen çeşitli iddialardan kendini aklamak istiyorsa, bu soygun düzenini düzeltmek üzere harekete geçmelidir.
         Derdimiz, ülkemiz ve insanımızın iyiliği, selameti. Yanlışın neresinden dönersek kârdır.


772 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
MAKUL ÇÖZÜM - 17/10/2023
MAKUL ÇÖZÜM
 Devamı