Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam81
Toplam Ziyaret768178
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
İLÇEMİZDEKİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI NE İŞ YAPMALI?
17/05/2017
Bir önceki yazımda, Sivil Toplum Örgütleri (Non-Governmental Organizations-NGO, Hükümet Dışı Kuruluşlar) , bizde ise Sivil Toplum Kuruluşları (STK) için bir girizgâh yapmış ve “Ne İş Yaparlar?” diye bir soru sormuştum.
Ülke çapında sayısı belirsiz STK'ların ekseriyetle hayır hasenât işlerinde koşturanları bir kenara bırakılırsa, üyelerinin menfaatlerini korumakla görevli ve sorumlu olan yarı resmî STK'ların (Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları, Ziraat Odaları, Meslek Odaları vb) ise Yasalar ve alt düzenlemelerle üyelerinin refahı, iyilikleri ve menfaatlerini koruyacak şekilde hareket etmelerinin görevleri olduğu açıktır.
Medyadan izlediğimiz kadarıyla, Ülkemizdeki bir kısım STK, son derece aktif, proje bazlı, üyelerinin az önce bahsedilen şekilde menfaatlerini korumaya dönük çalıştıkları, adetâ bir lokomotif görevi görerek, kendi kitlelerini iyiliğe, refaha, zenginliğe doğru sürüklemeye çabaladıkları görülmektedir.
İlçemize gelince; Mut sevdalısı bir insan olarak, başta Odalarımız olmak üzere, STK larımızın yeterli bir çalışma yaptıklarını söylemek maalesef zordur. Daha önceki yazımda sorduğum soruya verilen cevaplara baktığımda, genel olarak aynı kanaatin yaygın olduğunu görüyorum.
Odalarımızın, güncel olaylarla, ekonomik faaliyetlerle, İlçemizin, insanlarımızın, üyelerinin geleceklerini ilgilendiren konularda oldukça pasif oldukları açıktır. Seçimden seçime gösterilen bir aktivite haricinde, seçim biter bitmez, tebrikler kabul edilip adeta uyku moduna geçilmekte, bir çeşit o akıllara geldiği haliyle, malum psikolojiyle hareket edilmektedir.
Bu durum, genelde hemşerilerimizin, özelde ilgili meslek mensuplarının gelecekleri ve iyilikleri için kabul edilemez bir durumdur. STK'larımızın sayın yöneticilerinin silkinip kendilerine gelmesi, aslî fonksiyonlarına dönmek için gayret göstermeleri şarttır.
STK'larımızın yapabilecekleriyle ilgili konulara örnek verilecek olursa;
Devletin alacaklarının yapılandırılmasıyla ilgili neler düşünmektedirler? Eklenmesi uygun olan hususlar var mıdır?
Mut Organize Sanayi Bölgesi işlemleri yürümektedir, mevcut küçük sanayi sitesinin başta tapu olmak üzere problemleriyle ilgili çözüm önerileri yok mudur?
Sadece Mersin'e bağlı bir İlçe olduğumuz için İlçemiz Kalkınmayla ilgili teşviklerden faydalanamazken, 70 Kilometre mesafede Karaman'da faaliyet gösteren işletmelerin yararlandıkları teşviklerin İlçemiz de uygulanması için neler yapmışlar, ne gibi lobi faaliyetlerinde bulunmuşlardır?
Yıllık 35-40 Milyon Dolar seviyesinde turfanda kayısı ihracatı yaptığımızla övünürken, bu kaysının neredeyse hiç katma değer (ambalaj, paketleme, soğuk zincir vb) sağlanmadan, hammadde fiyatına İlçemizden çıkmasına ne zaman isyan edeceklerdir?
Mevcut meyve sebze halinin hukuki statüsünün ve fizikî şartlarının düzeltilmesi, başta müstahsillerin haklarının korunması olmak üzere, ortaya çıkan cirodan Belediyemizin ve Devletin alacaklarının tahsilinin sağlanması, gerçek anlamda “kayısı borsası” haline getirilmesi ve bunun ülke çapında bilinirliğinin sağlanması için ne zaman harekete geçeceklerdir?
Yıllık On binlerce ton zeytin ve zeytinyağı üretimi yapmakta iken hâlâ dibimizdeki Mersin ve Karaman'a Mut'ta zeytin ve zeytinyağı üretimi yapıldığını anlatamamış olmanın ayıbı kimlere aittir?
Akdeniz'in debisi en yüksek ırmağı ilçemizden kilometreler boyunca geçerken, temel gelir kaynağımız olan tarım ürünlerimizin sulamasının bu kadar pahalı olmasıyla ilgili diyecekleri yok mudur? Alternatif projeler, maliyet azaltıcı, dolayısıyla kârlılık arttırıcı teklifler yapamazlar mı?
Kredi kullanma konusunda oldukça cesaretli olan hemşerilerimizin, başta krediler olmak üzere, finansal konularda bilinçlendirilmesi, daha az bedeller ödeyerek, daha az zarar ederek finansal ihtiyaçlarını gidermeleri için ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
Kullanmış oldukları kredileri, kredi kartlarını çeşitli sebeplerden ödeyemeyen üyeleriyle ilgili her hangi bir danışmanlık ya da hukuki hizmet vermekte midirler? Bu kanayan yarayla ilgili olarak, “ne halleri varsa görsünler” diye mi bakılmaktadır?
Kayısı festivalinin yapıldığı alanla ilgili her hangi bir fikirleri yok mudur? Dışarıdan gelen bir kısım seyyar esnafın, çürük çarık mallarını nakde çevirip gitmesinden daha faydalı bir iş planı yapılması konusunda ne gibi önerileri vardır?
Daha önce dediğim gibi, kişilerle işimiz yok, derdimiz Mut'un ve hemşerilerimizin iyiliği, selametidir. Özetle, sorulabilecek çok soru var ancak yerimiz dar, kalanını hemşerilerimizin basiretine bırakıyorum.


1747 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı