Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam325
Toplam Ziyaret768422
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
Muhsin MANAV
muhsin33_1@hotmail.com
ELEKTRİK YAĞMURU
08/01/2020
Merhaba,
          Bu yıl yağmurlar geçen birkaç yıla göre oldukça sık ve yoğun olarak geldi. Bu kurak geçen kışların ardından çok iyi geldi.
           Teknoloji ve haberleşme o kadar ilerledi ki, bugün ,yarın veya bir hafta sonra ilçemizde hava durumunun ne olacağını anında öğrenebiliyoruz. Hatta tehlikeli sınırlarda oluşabilecek durumları meteoroloji önceden haber veriyor. Falan iki gün yoğun yağış ve fırtına olacak diyor mesela. Bu, söz konusu hava olaylarından etkilenme ihtimali olanların önlem alması için bir ihbar aslında.
            İhbar denilince aklına sadece “elektriğinizi keseceğiz” ya da “borcunuzu ödeyin” anlamına gelen uygulamalar gelen sefil bir kurum var ilçemizde. Tahmin ettiğiniz gibi EnerjiSa denilen dağıtımcı. Bu ülkede eskiden saygınlığın ve güvenin imzası olan SA ibaresi giderek bu tür alengirli işlerin döndüğü bir kurumun alameti farikası olma yolunda son sürat koşuyor. Ekonomi sayfalarına göz gezdirirseniz bu grubun yakın zamanda TemSA'yı elden çıkardığını görürsünüz. Türkiye'ye otobüs üreten bu firma elden çıkarılmadan önce içi boşaltılmış ve borçlandırılmış. Kurum satılmadan önce sadece grubun bankası olan Akbank' olan krediler kapatılmış. Şirket satışlarında işlem üç aşamalı olduğu için satışın tamamlanmama ihtimali veya TemSA'nın tekrar gruba katılma ihtimalinden bahsediliyor. Bu ikisi aynı şey değil mi diye düşünebilirsiniz. Görünüşte öyledir. Grup seviyesindeki hacimli ticaretinizde bir şirketinizi elden çıkardığınızda bunu Borsa'ya bildirirsiniz. Rekabet kurulu bu satışın beyan edilen değeri üzerinden şirketinizin piyasa değerini düzenler ve vergi anlamında azalma olur. Şimdi bu uygulamanın mevzu ile alakasına gelirsek; Çok pahalı bir fiyata elden çıkardığınız şirketi, çok ucuza geri alırsanız, resmi olarak göstere göstere vergi kaçırdığınız gibi TemSA hisselerine yatırım yapan küçük manipülatörleri de zarara uğratırsınız. Bu da piyasaya dağılmış hisselerinizin fiyatını çok daha aşağıya düşüreceği için hisse sahipleri bu fonları satmak isteyecektir. Klasik arz-talep dengesi oluştuğunda değeri iyice azalan hisseleri toplamak ta pastanın kreması olacaktır. Düşünün çok pahalı şirketinizi pahalıya satıp çok ucuza geri alıp kara geçiyorsunuz. Yetmiyor, fiyatı düşen ve borsada dolaşan hisselerinizi de çok ucuza topluyorsunuz. Yeni bir şirket kurmaya ne gerek var değil mi? Bir süre sonra basın ve borsa yoluyla şirket tekrar değerlenir ve hisseler yüksek fiyattan yine dağılır. Geçmişteki kirli oyun için de birileri suçlanır olur biter.
           İşte bu tür sevimsiz ticari manevralara yönelen Sa markasının, hiç yatırım yapmadan, yeni altyapı kurmadan, sadece dağıtım ve tahsilat yaparak devam ettireceğini sandığı EnerjiSA işinin düzgün olmasını beklemiyorsunuz değil mi? Fırtına, yağış, rüzgar vesaire önceden haber verilmiş olmasına rağmen, her rüzgarda her yağmurda elektriği kesilen EnerjiSA önlem bile almıyor ve elektrik defalarca kesiliyor. Bu elektrik TEK ile dağılırken de TEDAŞ diye dağılırken de elektrik kesiliyordu. Sen fark oluşturmayacaksan niye aldın bu işi? Elektrik kendi kendine dağılır ben de parasını alırım diye mi düşündün? Düşünebildiğin şeyler bunlar mı? Kurumsal kimliğinde saygınlık yerine sürekli argo ile anılan isminle ciro yaptığının farkında değil misin?
           Belli ki değilsin. Bu yüzsüz, utanmaz tavrınla, SA arka saygınlığını yerin dibine soktun maşallah. Bu EnerjiSA denilen kurumun fatura tahsilatı yaptığını biliyor musunuz? İlçemizde faaliyet gösteren, hükümet caddesindeki bürolarında KENDİ FATURALARINI BİLE, evet kendi faturalarını bile tahsil ederken İŞLEM ÜCRETİ olarak her farta için 1,75 lira alıyorlar. Bu yüzsüzlüktür ayıptır ve de suçtur. Çünkü EnerjiSA ruhsatı ile açılmış olan işyerinde FATURAMATİK adlı başka bir kuruluşun, yani başka vergi numaralı bir kuruluşun taşeronluğunu yaparak insanları kazıklıyorlar. Bu suça bu yağmaya ortak olmayın. Faturalarınızı başka kanallardan ödeyin. Bu durumu izah etmesi gereken devlet kurumu ise Mal Müdürlüğüdür. Aynı iş yerinde iki farklı vergi numaralı iki ayrı şirket nasıl oluyor da iş yapıyor bir zahmet açıklayın lütfen. Tahminimi sorarsanız, haberleri bile yoktur derim. Havalar nasıl olursa olsun, sizin havanız iyi olsun. Elektrikli günler herkese…
Afiyet Olsun.


1703 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ESKİDENDİ - 29/06/2022
ESKİDENDİ
FAŞİZMİN YALDIZLI CİLASI - 08/06/2022
FAŞİZMİN YALDIZLI CİLASI
UCUBELERİN MAYIS DANSI - 01/06/2022
UCUBELERİN MAYIS DANSI
BİDON UMUDU - 25/05/2022
BİDON UMUDU
ZEKİ MUHALEFETİN ÖZELLİKLERİ - 18/05/2022
ZEKİ MUHALEFETİN ÖZELLİKLERİ
OSMAN GEZEMEZ OLDU - 27/04/2022
OSMAN GEZEMEZ OLDU
SOYLU BİLGE - 30/03/2022
SOYLU BİLGE
RETİNA MESELESİ - 09/03/2022
RETİNA MESELESİ
ŞUBAT YAZISI - 02/03/2022
ŞUBAT YAZISI
 Devamı