Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam236
Toplam Ziyaret768333
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
Muhsin MANAV
muhsin33_1@hotmail.com
NÜKLEER BİR YAZI
19/10/2016
Merhaba,
Ülkemizde her zaman tartışma konusu olmuş bir mevzu var. Adına Nükleer enerji diyoruz. Dünyanın enerjiyle tanışmasından bu yana kullanılan enerji biçiminin en yenisi. Önce kömürü buldu insanoğlu. Bununla buhar üreterek buharın gücünden hareket elde edip ilk makineleri yaptı. Hatta bu yakıtın kalori bakımından çok yüksek olmasından dolayı ısınmak için de kullanılmaya başlandı. Bildiğimiz üzere kömür de bir tür fosil yakıttır. Nitelik ve kalori değerlerine göre değişik isimler almaktadır. Azan maden kömürü diye bir tanımlama olsa da aslı kömür madenidir.
İlerleyen zaman da insan, başka bir fosil yakıt kaynağı keşfetti. Petrol dediler adına. Yanıcı ve uçucu bir madde olup kalori değeri epeyce yüksekti. Bilimsel analizlere göre milyonlarca yıl önce toprak altında kalan eski çağların devasa canlılarının oluşumuna katkı sağladığı bir maddeydi. Fakat ne yazık ki her yerde bulunamıyordu. Veya bulunsa bile çıkarılmasının maliyeti getirisinden fazla olacağı için orada bırakılıyor, çıkarılmıyordu. Petrol bulunduktan sonra karbon kimyasının temeli olan bir işleme tabi tutuldu. Bu işlemlerden sonra bugün mazot dediğimiz Fuel oil, benzin ve gaz yağı gibi çeşitleri üretildi. Endüstride ve otomotiv sektöründe üretim yakıtı ve motor yakıtı olarak kullanılırken, ilkel aydınlanma araçlarında ve ısınmada kullanılmaya başlandı. Zamanla bu yüzden savaşlar çıktı. Bu cevher bakımından dünyanın en bereketli toprakları olan Ortadoğu, bitmeyen savaşların adresi oldu. Kendilerine insan süsü veren Avrupalılar ve dünyanın jandarması ABD buralarda sürekli karışıklık çıkartıp bundan çıkar sağlamaya çalıştılar. Ve derken bu fosil yakıt kaynaklarının gün gelip tükeneceği ortaya çıkınca da enerji için başka alanlara yöneldi insan. Çeşitli maddelerin kontrol edilebilir yüksek enerjisi olursa bu enerji petrolün yerini alabilirdi. Aslında bununla ilgili ilk deneyim insanlığa büyük bir acı bırakmıştı. Amerika uranyum çekirdeğini parçalayarak kontrol edebildiği bu büyük ve yakıcı enerjiden bombalar üretti ve Japonya üzerinde kullandı. Etkisi yıllarca geçmeyecek bir radyasyon ile ortama yayılan bomba savaşla birlikte neredeyse iki şehrin de sonun getirdi. Nükleer enerjinin ilk faaliyeti ölüm olmuştu. Sonra ülkeler birbiri peşi sıra bu çalışmaya daldılar. Bazı ülkeler nükleer atıklarını üçüncü dünya ülkelerine ve denizlere döktüler. Derken o zamanların süper gücü sayılan bir ülkede nükleer bir santralde bir reaktör arızası yüzünden sızıntı yaşandı. Radyasyon belirgin ölçüde yayılmıştı. Etkileri belki yıllar sonra çıkacak bilinmez.
Günümüzde enerji savaşları sürerken, bu alanda yapılan girişimlere ülkemiz adına karşı çıkmak saflıktır. Tüm dünya nükleer enerjiye dönecek ve sen arada temiz mi kalacaksın? Bu kafanın aklından her zaman şüphe etmişimdir. Neymiş sağlığa zararlıymış. Sadece sigaradan 50 yılda 5 milyon insan öldü ülkemizde. Devlet onların sağlığı için çok harcama yaptı. Nükleer tüm olumsuzluklarına rağmen kalkınabilmemiz için gerekli enerjiyi bana sağlayacak tek kaynak. Alternatiflerin yeterli olmadığını ve de masum olmadığını biliyoruz. Örneğin güneş enerjisinden bahsediliyor. Güneş ışınlarındaki radyoaktivite miktarı hakkında bilginiz var mı? Uzun süre güneşte kalmanın cilt dahil, bir çok kansere neden olduğundan haberiniz var mı? Yok tabii, güneş çok masum. Nükleer suçlu. Yıllardır dışardan aldığımız enerjiye bağımlı bir süreç yaşarken nükleeri kullanan ülkeler kısa zamanda yükselişe geçti. Mesela Güney Kore. Kırk yıl önce bizimle aynı seviyede olan bu ülke şimdi bizi çok uzak ara geçmiş durumda. Nükleer karşıtlığı yapan tatlı su uyanıkları, acaba bunu yaparak dünyanın dev fosil yakıtı şirketlerine bağımlı halimizin devamına destek verdiğinizin farkında mısınız? Green Peace diye bir kuruluş var göya yeşilden doğadan ve sağlıktan yana. Bunları kim finanse ediyor dersiniz. Nükleere karşı çıkılmasını örgütleyin ki fosil yakıt devri devam etsin diyen BP, Shell, Mobil ve daha niceleri. Green Peace öyle idealist bir örgüt olsaydı, bırakın gemilerle kuzey kutbuna gitmeyi ayakkabı parası bile bulamazlardı. Şahsi fikrim ne olursa olsun, nükleer enerji yarışına girmemiz yönünde.
Afiyet Olsun


2224 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ESKİDENDİ - 29/06/2022
ESKİDENDİ
FAŞİZMİN YALDIZLI CİLASI - 08/06/2022
FAŞİZMİN YALDIZLI CİLASI
UCUBELERİN MAYIS DANSI - 01/06/2022
UCUBELERİN MAYIS DANSI
BİDON UMUDU - 25/05/2022
BİDON UMUDU
ZEKİ MUHALEFETİN ÖZELLİKLERİ - 18/05/2022
ZEKİ MUHALEFETİN ÖZELLİKLERİ
OSMAN GEZEMEZ OLDU - 27/04/2022
OSMAN GEZEMEZ OLDU
SOYLU BİLGE - 30/03/2022
SOYLU BİLGE
RETİNA MESELESİ - 09/03/2022
RETİNA MESELESİ
ŞUBAT YAZISI - 02/03/2022
ŞUBAT YAZISI
 Devamı