Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam334
Toplam Ziyaret768431
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
Muhsin MANAV
muhsin33_1@hotmail.com
YARASA'NIN YARASI
30/12/2020
Merhaba,
2020 nihayet bitiyor. Olup biten bir çok kötü şeyi içinde toplayan bir yıl oldu tüm dünya için. Tabii ki bu olumsuzlukların 2021 de devam etmeyeceği, 2020 ile birlikte tarihe karışacağı beklentisi sadece bir temenni. Bu gün normalimizi derinden sarsan bir virüsün 2020'nin ilk günlerinde Çin'de ortaya çıktığı iddiası bile netleşmemiş durumda. Hatta bunun yarasa dediğimiz bir uçan memeli hayvandan yapılan yemekten olduğu iddiası ise mevzuyu ciddiyetten uzaklaştırıyor.
Zaten yarasalar hayvanlar aleminin günah keçisidir. Öncelikle Vampir tanımlamasının ikonik kozası olmuştur. Vampir dönüşümünün son aşamasında vampir/insan yarasaya dönüşüp uçar.Ejderha mitinin kanatları da tüylü değil, yarasa gibi çıplak deri görünümlü tasvir edilir. Kan emiciliğinden tutun da vahşiliğini tanımlamaya kelimelerin yetmediği sanatsal hayali objelerin kötüyü, kötülüğü betimlemesinde hep yarasa katkısı kullanılır. Çizgi filmlerde bile ürkütücü bir atmosfer oluşturmak için Dolunayda hafifçe aydınlanmış kara kuleleri olan bir şatonun tepesinde yarasalar uçuşur. Ve yarasaların kuduz mikrobunu/virüsünü taşıdıkları, bunları küçük ısırıklarla başka hayvanlara aktardıkları iddia edilir. Mesela S. King adlı ünlü korku romanları yazarı Kujo isimli romanında olayların başlangıcını bir yarasanın ısırığına bağlar. Yarasa bir tavşanı birkaç gram kan emmek için ısırır. Sonra o tavşanı kovalayan dev bir St. Bernard köpeği de tavşan tarafından hafifçe ısırılır ve….
Film, çizgi film, hikaye/roman gibi farklı görsel ve yazınsal türlerde fare; bildiğimiz fare bile sevimli hale getirilmiş, Mickey Mouse tiplemesi ile çocukların eşyası, kıyafeti, yastığı yorganı dahil her yere girmişken, yarasaya yapılan bence IRKÇILIKTIR. Hatta dünyanın en gerzek ve soğuk esprisine bile bizim dilimiz nedeni ile özne olmuştur. ”Yarasa yararsızdır, çünkü yararlı olsaydı yarasa denmezdi” şeklindeki Amerikan esprisi özentisi söylem ile yarasalar bir kez daha yaralanmıştır. Ahmet Kaya gibi her kesimin sevdiği, kiminin düşük ses, kiminin son ses dinlediği bir sanatçı bile BAŞKALDIRIYORUM isimli şarkısında hiç gereği yokken “kan emici yarasadan çıldırdım” şeklinde bir dizeye yer vermiştir. Asıl suçlu bu şarkının sözlerini yazan Yusuf Hayaloğlu olsa da Ahmet Kaya da bu ayrıntıyı dikkate almamış. Tabii bütün bunların yanında olumlu birkaç şey de yok değil. Mesela kült çizgi roman “yarasa adam” tıpkı diğer bütün çizgi kahramanlar gibi kötülerin korkulu rüyası olmuştur. Filmi de yapılan Yarasa, ilginin fazlalığı yüzünden mevzuya Robin, Zehirli sarmaşık ve hatta Süpermen'i bile dahil etmiş, işin suyunu çıkarmıştır. Bu arada yeri gelmişken söylemeliyim ki, Yarasa'nın yani BATMAN'in en karizmatik düşmanı Joker'dir. Hem Jack Nicholson, hem de Heath Ledger bu karaktere tam anlamıyla CAN verdiler. Kötünün kazanmasını isteyebileceğiniz kadar iyi bir oyunla sundular Jokeri. Sonuçta sevgili yarasa hayvanımıza yapılan güzellemeler her ne kadar az da olsa en gerçekçi iyilik, güzellik ülkemizde yapılmıştır. Nasıl mı? Siirt ilimizin bir ilçesiyken, il yapılmış olan BATMAN'dan daha gerçek bir güzelleme olabilir mi?2020 yılı sonunda bir nebze olsun tebessüm etmeniz gayesiyle yazdığım bu yazıdaki kişi ve kurumlar tamamen hayal ürünüdür. Bu yazının yazılması esnasında hiçbir canlıya zarar verilmemiştir. Şimdiden yeni yılınızı kutlar sağlık ve mutluluk dolu bir yıl olmasını dilerim
Afiyet Olsun…


1443 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ESKİDENDİ - 29/06/2022
ESKİDENDİ
FAŞİZMİN YALDIZLI CİLASI - 08/06/2022
FAŞİZMİN YALDIZLI CİLASI
UCUBELERİN MAYIS DANSI - 01/06/2022
UCUBELERİN MAYIS DANSI
BİDON UMUDU - 25/05/2022
BİDON UMUDU
ZEKİ MUHALEFETİN ÖZELLİKLERİ - 18/05/2022
ZEKİ MUHALEFETİN ÖZELLİKLERİ
OSMAN GEZEMEZ OLDU - 27/04/2022
OSMAN GEZEMEZ OLDU
SOYLU BİLGE - 30/03/2022
SOYLU BİLGE
RETİNA MESELESİ - 09/03/2022
RETİNA MESELESİ
ŞUBAT YAZISI - 02/03/2022
ŞUBAT YAZISI
 Devamı