Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam325
Toplam Ziyaret768422
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
Muhsin MANAV
muhsin33_1@hotmail.com
CUMHURİYET SÖZ KONUSUYSA
02/11/2016
Merhaba,
Ülkemizin bütünlüğünü korumak için sınır ötesinde mücadele verdiği şu günlerde yine bir Cumhuriyet Bayramı kutladık. Aslında her zaman olduğu gibi; bayramın kutlanmasına izin verilmeyeceği gibi saçmalıkların ortada dolaşmasına da şaşırmadık. Kimse bayram kutlamaları yasak demedi. Cumhuriyet yok demedi. Ama kendi etki alanını milli bayramlar olarak belirleyen bir takım yaratıklar hemen devreye girdi. Yok, inadına cumhuriyetmiş, yok bu bize armağanmış, yok ilelebet payidar olacakmış falan filan. E kutladınız işte ne oldu. Kimse sizi engelledi mi? Bağıra çağıra şiirler okundu. Şiirin ruhuna hakaret eden böğürtüleri cumhuriyet şiiri diye dinlediniz de ne oldu. 
Ben şahsen cumhuriyetçi değilim. Demokratım. Her şekle sokulabilen bir rejim olan cumhuriyetin dünyada onlarca çeşidi vardır. Kısaca değinelim mi? Çin Halk Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti, artık eskide kalan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Vatikan Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, İrlanda Cumhuriyeti vs vs vs. Her türden ideolojinin etkisiyle şekilden şekle girebilen bir tanımdır Cumhuriyet. 
Buna karşılık Fransa Hollanda, Belçika, İngiltere ve Danimarka, İsveç ve Norveç cumhuriyet değildir. Bazı çokbilmişlere göre; yani cumhuriyeti demokrasi zanneden bilmişlere göre cumhuriyet olmayan ülkelerde demokrasi yok mudur? Krallar herkesi asıp kesiyor mudur? Mesela İspanya kralı Juan Carlos; canı istediği zaman meclisi feshedip yerine yeni vekiller atayabiliyor mudur? Mesela Hollanda kraliçesi Beatrix çok istediği bir antlaşmanın imzalanmasına “hayır” diyen meclisi tümden görevden alıp bazılarını idam ettirebiliyor mudur? Başka bir şey mi geldi aklınıza? Mesela Lozan Türkiye Cumhuriyetinin tapusudur diyen çokbilmişler; Lozan imzalandığında Türkiye Cumhuriyeti var mıydı? Hani yarın cumhuriyeti ilan ediyoruz dendiğinde Lozan imzalanmış mıydı, imzalanmamış mıydı? Yani 24 Temmuz mu önce gelir, 29 Ekim mi? Cevabınız büyük ihtimalle 29 Ekim olmalıdır, yoksa o yestehlediğiniz “tapu” muhabbetini destekleyecek hiçbir şey bulamazsınız. Ya da her sıkıştığınızda yaptığınız gibi “O zamanki şartlarda Ata'nın emriyle Ekim ayı Temmuzdan önce geldi” mi diyeceksiniz? Olmayan bir devletin imzaladığını iddia ettiğiniz şey, daha sonra kurulacak bir devletin tapusu oluyor yani. Bugünden tezi yok ilerde alacağım rezidansın tapusunu şimdiden alacağım. Mantığınızı sevin, ben seviyorum. Beni eğlendiriyorsunuz. Sağ olun.
Ve dün akşam belediyemiz bir yürüyüş düzenledi. Cumhuriyet yürüyüşü. Klasik bando yerine mehteran vardı ki bu çok iyi oldu. Osmanlıyı yok sayıp her şeyin 1923'te başladığını savunan böceklere; biz Türküz, önceki devletimiz Osmanlı devletiydi, şimdi ise Türkiye Cumhuriyeti mesajı verildi. Gelenek ile modernin birleştiği güzel bir oluşum oldu. Bunun haricinde davete rağmen hiçbir siyasi parti temsilcisinin katılmaması hiç iyi olmadı. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. 
Belediyenin, dolaysıyla MHP'nin organizasyonuna destek vermek istemeyebilirsiniz. Ama konu Cumhuriyet olunca bu ayrı gayrılar kenara konmalı. Katılım sağlanmalıydı. Aldığım bilgiye göre 4000 civarında bir katılım olmuş. Çok kötümser bir sayı değil. Yalnız organizasyonun bir süre sonra amacından uzaklaşıp MHP propagandasına dönmesi belki de gelmeyenleri haklı çıkardı. Yürüyüş tamamlandıktan sonra söylenen şarkılar, gelen sanatçılar ve sürekli bozkurt teması organizasyonu amacından uzaklaştırdı. Gerçi milli maçta bile Fener-G.Saray atışmasına girebilen bir milletiz. Bunu da çok görmemek lazım. 
Emeği geçenlere ve yürüyüşe katılanlara elinize ayağınıza sağlık diyorum. İnşallah başka ve çok güzel organizasyonlarda ve daha çok katılımcı ile ilçe bazında da olsa bir arada olmayı seveceğimiz günler gelecektir. Sağlıcakla Kalın.
Afiyet Olsun


1856 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ESKİDENDİ - 29/06/2022
ESKİDENDİ
FAŞİZMİN YALDIZLI CİLASI - 08/06/2022
FAŞİZMİN YALDIZLI CİLASI
UCUBELERİN MAYIS DANSI - 01/06/2022
UCUBELERİN MAYIS DANSI
BİDON UMUDU - 25/05/2022
BİDON UMUDU
ZEKİ MUHALEFETİN ÖZELLİKLERİ - 18/05/2022
ZEKİ MUHALEFETİN ÖZELLİKLERİ
OSMAN GEZEMEZ OLDU - 27/04/2022
OSMAN GEZEMEZ OLDU
SOYLU BİLGE - 30/03/2022
SOYLU BİLGE
RETİNA MESELESİ - 09/03/2022
RETİNA MESELESİ
ŞUBAT YAZISI - 02/03/2022
ŞUBAT YAZISI
 Devamı