Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam427
Toplam Ziyaret771938
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
Meriç Tunca
HOCAM SÜLEYMAN ŞENTÜRK
19/10/2022
Gazeteden şapka yapıp güneş altında başınıza taktınız mı hiç. Hiç pazara gitmeyeniniz var mı? Eğer var diyorsanız hiç vakit kaybetmeden gidin pazara. Gidin ve önce gözlerinizi kapatıp o sesleri iyice dinleyin bir. Sonra gözlerinizi açıp nefes nefes tek tek bakın pazarcılara. Ne sattıklarına aldırış etmeden bakın. Sonra ağır ağır gezin heryerini pazarın. Almayın ama, dokanın domatese, turpun kırmızısına beyazına bakın alıcı gözle, ıspanak tutamını silkeleyip şöyle bir ters çevirip geri koyun. kayısıyı, muzu, golden elmayı ve kavunu derin derin koklayın, peynir tulumlarından birer parça tadın, tereyağına parmağınızla basın bi.
İkizlere takke yaratıcılığı ve naifliğini, o güzel edebiyatı gözlerinizle kolaçan edin. Süpürgenin sapına yapışıp silkeleyin, kalburu, eleği elinize alıp sallayın. Yoğurtçu yoğurdu kendisi mi yapıyormuş sorun. 
Yer fıstığı çuvalından iki üç fıstık alıp atın ağzınıza. Basma, pazen, şalvarlık, mintanlık kumaşları yoklayın elinizle, sorun metre fiyatını. Günün birinde bir şirin baba illaki göreceksiniz pazaryerinde. 
Başında gazete kağıdından şapkası, elinde makasıyla, tepeden vuran güneşin yarıdan çoğunu aşağıya geçiren tentenin altında, keyifle hanımlara bağıran, bazen elindeki makasla bir pazeni bir çırpıda kesen Süleyman Şentürk’ü çocuk gözlerimle gördüm. Aynı anda beş altı kişiye birden laf anlatıyor, bir kumaşı saniyeler içinde fazlası var eksiği yok ölçüp kesiyor, hangi kime kaç metre, bilmem kaç santimden şalvar çıkar hesaplayıveriyor.
Güleç yüzlü, tatlı dilli, çok sevimli bu adamı, annem bize donluk kumaş alırken, yanındaki kardeşi ile beraber izliyorum. Annemle her pazara gittiğimde kulağıma o ses doluyor ve annemi o tarafa çekiştiriyorum. Üniversitede okurken birebir tanıştığım süleyman şentürk pazarcı değildi. Beyaz eşya dükkanı sahibiydi. Mutta on onbeş beyaz eşya ve mobilya dükkanı var idiyse, şentürkler diğer ondört dükkandan fazla iş yapardı.
Çocukluğumdaki kumaş satan pazarcı süleyman şentürkde pazar her nerde kurulmuş olursa olsun, en iyi işi o yapıyor, en çok kalabalığı o çekiyordu. Adeta kalabalık ondan tarafa akıyordu bir cazibeyle. Haftanın yedi günü, hergün ayrı bir köy veya ayrı bir ilçede kurulan pazarların pazarcısı Süleyman Şentürk. 
İşini çok seven, eşini çok seven, çocuklarını çok seven, küçük kardeşini de eti tırnağı gibi seven pazarcı Süleyman Şentürk  şu satırları kolayca yazıyorum ama, hiçte kolay olmayan bir yaşantı bu. 
Ama pazarcı Süleyman Şentürk rolünde de çok başarılı bir aktör, eş ve aile reisi rolünde de çok başarılı bir aktör, çocukları ve bütun çocuklarla ilişki kurma konusunda da çok başarılı, beşeri ve sosyal ilişkilerindede çok çok başarılı.
Yaşadığı ilçenin bir eksiğinin çözümünde bananeci degil, çözüme dahlolan, ama yaptığı herhangi bir işi gözlere sokmayıp, sır gibi saklayan biri. 
Çocukluğumdaki gözlerimle gördüğüm Süleyman Şentürk’ün bu yönlerini ben tanıştıktan sonraki yıllarda öğrendim. Gah yükünü ilçeler arası taşıyan kamyoncu dayımdan dinledim bazı anılarını, gah kendi babamdan, çokca da alavere yaptığı müşterilerinden. 
İlk tanıştığım günlerde dükkanlarına girip çıkmaya başladığım ilk günlerde farkına varmıştım apayrı bir özelliğin. Şentürklerin dükkanına girenler, evet alavere etmeye, ev eşyası düzmeye, düğün alışverişi görmeye geliyorlardı belki, ama kendilerinin dükkanıymış gibi geliyorlardı. 
Parası olmayanların bile çok rahat alavere yaptığı bir dükkandı burası. Çokça insanın duası gün içerisinde defalarca alınıyordu. 
Güzel bir adam olamadım ben. Ama çok güzel bir adamla yıllarca yaşadım. Eşimi bu çok güzel adam yetiştirdi. Benim iki oğlumu bu çok güzel adam ilmik ilmik işledi. Çocukları ile ilişkileri nasıldı, eşi ile ilişkileri nasıldı, kardeşi ile ve kardeşinin çocukları ile nasıldı, torunlarıyla nasıldı. Hepsini yerli yerince anlatacağım. Ben çok şaşırmışımdır hep. Sizlerde şaşıracaksınız ben anlattıkça, bu anlattığım herşeye nasıl sığdırdı zamanını. 
Hatta düşüneceksiniz acaba zaman ona torpilmi geçiyordu diye.


860 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -67- - 23/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -67-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -66- - 19/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -66-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -65- - 16/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -65-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -64- - 12/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -64-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -63- - 09/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -63-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE 62 - 05/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE 62
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -61- - 02/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -61-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -60- - 29/12/2023
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -60-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -59- - 26/12/2023
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -59-
 Devamı