Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam100
Toplam Ziyaret771611
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
Meriç Tunca
HOCAM SÜLEYMAN ŞENTÜRK 20
22/02/2023
Kirada oturduğumuz iki katlı taş ev. Bu ev postacı eminin evi. Rahmetli postacı eminden oğlu Bukay'a kalmış. Babamdan üç beş yaş büyük Bukay amca. Kendisi fizik öğretmeni. O dönem dershanelerinin en aranan fizik öğretmeni. Yıllarca Konya, Antalya ve mutta çalıştı. Ben beşinci sınıf iken de İstanbul Anadolu yakasında dershanelerde çalışmaya başladı. Bostancı civarında oturmaktalar. Büyük oğlu benim ilkokuldan iki yıl birlikte okuduğum arkadaşım emin. Dedesinin adını taşıyor emin. Baba gibi çok zeki eminde. Çapa tıp fakültesinde okuyor. Üç kardeşler. Ve üçü de çok zeki, çok iyi insanlar. Bu aileyi de çok sever sayarım. 
Anılarımı yazdığım yerlerde ara ara bu aileyi tanıyacaksınız. Bukay amca aynı zamanda Günsel hanım teyzenin emmioğlu. İste Bukay amcaların iki katlı taş evlerinin alt katında oturmaktayız. Üst kat dayalı döşeli şekilde, Bukay amcaların. Geldikçe onlar kalıyor orda. Bizim evde telefonumuz yok. Ama üst katta var. Üst katın gorasının biri bizde. Gözkulak oluyoruz eve. Bu telefon ile de annem babamla görüşüyorum ara sıra. Önce Süleyman Şentürk'ü arıyorum. Hal hatır ettikten sonra ona söylüyorum, annemleri akşam yedi gibi arayacam telefonda olsun kulakları diyorum. Süleyman Şentürk işçilerinden birini gönderip babanlara haberi ulaştırıyor. İstanbul'a pazar günü inmiştim. Yani yola cumartesi çıktım. Pazar günü tatsız tuzsuz avaralık ettim. Ama mutu öyle bir merak ediyorum ki. Acaba babam söylediğinde kararlımıydı. Dediği gibi kızı istedi mi!!!?? 
Pazartesi okula gittim. Staj yaptığım çocuk hastalıkları anabilim dalında asistanımız billur abla ile oldum gün boyu. Ara arada hocamız Şükran Yalçındağ'ı ziyaret ettik. Mekanı cennet olsun hocamın.. ve bu vesile ile ebediyete intikal eden bütün hocalarımızın mekanı cennet olsun. Anatomi kürsü başkanımız Orhan Kuran'ın bile. Şükran Yalçındağ enteresan bir hoca idi. Hocaların hocası.. ordinaryüs profesör Şükran Yalçındağ. Dördüncü sınıfta yanılmıyorsam. Çocuk hastalıkları ve sağlığı sınavına hastalığım dolayısı ile girememiştim. Sonra telafi sınavına girdim. Telafi sınavını bir hocaya veriyorlar o sözlü mülakat yapıyor. Telafi sınav tarihi açıklandı. Üç gün var. Hiç hazır değilim. Hocaya gidip ek süre talep edeyim diye düşünüp kapısını çaldım. İçeri odasına girdiğimde masasında koltuğunda idi hocamız. Karşısındaki iki koltukta da gene kendi ellerinde yetiştirdiğini sonradan öğrendiğim iki çocuk profesörü bayan hocamız oturuyordu. Buyur evladım dedi şükran hoca. Hocam telafi sınavına size düşen öğrenciyim ben.... o sınav bugün müydü yahu dedi.. değil dedim. İki gün sonra.. ama ben sizden ek süre talep etmek için geldim dedim. Olur dedi. 
Sana diğer yıla kadar ek süre. Kendini hazır hissedince gel yavrum dedi. Çok nazik ve içten tebessümüyle söyledi. Diğer iki bayan hoca güldü ve ilahi hocam.. hep böylesiniz, öğrencileri hep şımartırsınız dediler. Hanımlar zamanında sizleri de şımarttım ve şimdi karşımda profesörsünüz dedi nazikçe. Çıktım. Çok utandım. Bir hafta çok sıkı çalıştım.. bir hafta sonra kapıyı çaldım. Tesadüf gene aynı iki bayan hoca yanında. Beni tanıdı şükran hoca. Sınav için geldin değil mi evladım dedi. Sümeninin altından bir kağıt çıkarıp gözlüğünü takıp kağıdı okudu.. hııımmmm.. Meriç Tunca değil mi evladım. Evet hocam. Karnen yanında mı evladım. Evet hocam.. afferin evladım benden yüz tam puan aldın. Karneyi ver yazıp imzalayayım da git inskripsiyonunu yaptır. 
İki bayan hoca itiraz ettiler. Hocam müsaade ederseniz notu vermeden önce biz birer soru sorsak dediler. Sorun hocalarım dedi sertçe. Ama sizin sorularınızı bilsin bilmesin yüz aldı bu delikanlı benden. Kendisine nerdeyse bir yıla yakın süre verdiğim çocuk bir hafta on günde ben hazırım diye karşıma geldi. Hanımlar başarı sizlerin dayattığı sınav ve sınav haftalarında çıkmaz.. başarı, kendiliğinden gelip ben hazırım diyende çıkar, ve yanılmaz bu gerçek. Buyrun sorun sorularınızı. Evladım al karneni. Yüz evladım... tebrik ediyorum.
Bayan hocanın biri moro refleksini anlat dedi. Anlattım. En önemli yeni doğan reflekslerinden biridir. Yeni doğan çocuğu elimize alıp şöylece atıyormuş gibi yaptığımızda veya on on beş santimden yere bıraktığımızda bütün vücudunu fleksiyona getirip toparlar yeni doğan çocuk. Buda bize çocuğun motor fonksiyonlarının ve piramidal sisteminin yeteri kadar geliştiği haberini verir dedim.. şükran hoca alkışladı. Döndü diğer hocalara.. eğer ölü ozanlar derneği diye bir film yapılıp eğitim eleştiri konusu ediliyorsa sizlerin zihniyeti yüzündendir bu dedi çok sert. Başarılar evladım dedi bana nazikçe. Sen çocuk doktoru ol evladım.. sonra gel benim koltuğuma otur dedi. Nurlarda olsun. 
Ben çocuk doktoru olamadım elbet. Ama bu güzel hocalarımızın ellerinden nice çocuk doktoru arkadaşımız yetişti. İster çocuk hekimi isterse bambaşka branşlar.. arkadaşlarımın hepsi ile gurur duyuyorum.. bu insanların ise güzel bir neslin son temsilcileri olduklarına inanıyorum. Bu satırlarımı okuyan tıp öğrencileri varsa eğer... gidip bulun bu değerli hocaları. Bu değerli hocaların sırtlarını sıvazlayın........ İşte o gün billur abla ile hocaya bir hastayı anlattık. Hoca az sonra hastanın yanına geldi. Değerli bilgilerini paylaştı bizle ve özellikle billur abla ile... giderken bana döndü, odama gel biraz sonra dedi. Evet haylaz bir intörndüm, ama daha dördüncü sınıfta iken bu hocada intörn olmayı yürekten istemiştim ve isteğim hep olduğu gibi gene olmuştu. Ama bu çağırılışta korktum. Bu güzel adamı kırdım üzdümse diye korktum.. gittim yanına.. nazikçe karşısındaki koltuğu gösterip, ben kahve içerim, sende içer misin dedi. Olur dedim.. ama ses içime içime gidiyor. Mutla ilgili sıkıntılarımı bile unuttum. Bu staj gurubuna seni özellikle aldım evladım ben dedi. Bir gün devamsızlık edeni affetmem. Ama sen ilk üç gün gelmedin. Dördüncü gün geldiğinde o zamanki asistanınız Ömer'e babam öldü dedin. Ömer bana durumu anlatınca, ölmemiştir ama devam etsin bu çocuk dedim. 
Sonra Billur geldiği ilk günlerde sen gene iki gün gelmedin. Billur bana söylediğinde bekle dedim ona da. Gelince kızma.. neden gelmediğini sor.. babam öldü diyecek sana da Ömer'e dediği gibi. Ama babası ölmediğinden eminim dedim. Devam etsin.. ama bu çocukla çok ilgilenin. Ne öğrenmesi gerekiyorsa öğretin dedim. Çömez asistanımız ve senin sınıf arkadaşın ile birlikte pachianichia nigra hastası olduğunu düşündüğüm çocuk için kütüphanede iki gün katalog tarayıp keyifle araştırma yaptığınızı izledim. Şayet o hastayı ailesi kaçırmasa idi benim, Billurun, çömez kızımın ve sen haşarı öğrencimin adının yer aldığı bir makale yayınlayacaktım. Kısmet değilmiş. Billur ve Ömer sana birlikte sordular babayın ölüp ölmediğini. Öldü deyip diretseydin yalanında, seni bırakacaktım. Ölmedi dedin yırttın. Enteresan haşarı ama bir o kadarda zeki bir öğrencisin. 
Seni izliyorum muzipsin... ama bugün farklısın evladım. Sen çok üzgünsün. Sen ağlamışsın derin derin.. içimden pes dedim.. bu nasıl büyüklük.. bu nemenem bir bilgelik ve hocalık. Döküldüm bir bir.. dinledi sakince. Dinledikçe iyice müşfikleşti. Sonra.... git telefon aç ve öğren neler olup bittiğini dedi. 
İçine zehir akıtma evladım dedi. Bir insan içine ağlarsa iyi olmaz dedi........... kalktım sonra.. kapıda iken seslendi.. baban ne iş yapar dedi... şoför dedim. Selamımı ilet babana dedi. Doğruca telefon kulübesine gittim. Şentürkleri aradım. Süleyman Şentürk çıktı telefona. Sohbet ettik. Çok sevindi aradığım için. Günsel hanımı Bursa'ya gönderiyorum bugün dedi... sende hafta sonu Bursa'ya git.. hem Günsel teyzeyin elini öper kahvesini içersin dedi.. babamlara selamımı iletin.. ellerinizden öpüyorum dedim kapattım telefonu.. yüreğimin biryanında Şükran hocam diğer yanında Süleyman Şentürk.. hiç çıkmasalar kalbimden..... hep benimle olsalar...


853 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -67- - 23/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -67-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -66- - 19/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -66-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -65- - 16/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -65-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -64- - 12/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -64-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -63- - 09/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -63-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE 62 - 05/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE 62
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -61- - 02/01/2024
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -61-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -60- - 29/12/2023
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -60-
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -59- - 26/12/2023
GEÇMİŞ ZAMAN KUCAKLAŞIR GELECEĞİYLE -59-
 Devamı