Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam295
Toplam Ziyaret842341
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
EKONOMİDE DENİZ BİTTİ Mİ?
11/04/2018
Ekonomide üzerimizdeki kara bulutlarla ilgili çok sayıda yazı yazdım. Hükümetin yaşanan sıkıntılara çözüm üretmek üzere attığı adımları da dile getirdim. Bugün ise durumun toparlanabilmesi bakımından kendi teklif ve düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
Hükümetimizin piyasaları rahatlatmak için vergi ve SGK alacaklarının ötelenmesi, istihdam destekleri, Kredi Garanti Fonu (KGF) uygulamaları, Kamu alacaklarının mümkün olduğu kadar hızlı ödenmeye çalışılması gibi pek çok uygulamayı devreye aldığını izledik. Hatta mega özel sektör projelerine yönelik “Proje Bazlı Teşvik Sistemi” uygulaması başlatıldı. Üzerimizdeki ekonomik ve siyasi operasyonla birlikte dünya piyasalarındaki yaşanan çalkantılar, yanı başımızdaki savaş hali ve müdahale etmek mecburiyetinde olmamız gibi pek çok sebepten yapılan uygulamaların yeterli gelmediğini yaşayıp gördük.
Döviz kurlarındaki yükseliş, başka bir deyişle Türk Lirasının değer kaybının pek çok olumsuz etkisi var. Enflasyonun yükselişine sebep olması yanı sıra Özel Sektörün 310 milyar Dolara varan dış borçlarının TL karşılığını arttırmaktadır. Örnek olarak %1 lik kur artışı Özel sektörün borcunu TL cinsinden 1.2 Milyar TL kadar arttırmaktadır. Hatta bu sebepten, Döviz borcu yüksek firmalar kur farkından dolayı ciddi zararlar etmişler, sermayelerini yitirmekle karşı karşıya kalmışlardır. Bu kapsamda, Doğuş Holding'in bankalarda yeniden yapılandırma talep etmek zorunda kalması birkaç gün önce olmuş bir olaydır.
İLAVE NELER YAPILMALI?
Kredi büyümesi yeterli seviyeye gelmiştir. Kredilerin miktarsal değil, kalite olarak problemi vardır. Ağırlıklı olarak tüketimin fonlanması politikasından vazgeçilmeli, üretim desteklenmelidir. Bu amaçla krediler üzerindeki vergi yükleri, yatırım kredilerinde tamamen sıfırlanmalıdır.
Finans kesiminin toparlanması için atılan adımlar kadar öncelik üretime dönük yatırımlara verilmelidir. Ülkemizin sanayi ve ticari işletmelerinin yaklaşık %98'i KOBİ vasıflıdır. Bunları desteklemek üzere Türkiye Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılmalı, İlçeler dahil sahada ulaşmadıkları KOBİ kalmayacak şekilde organize edilmelidir.
Proje bazlı teşvik sistemi mikro bazda yaygınlaştırılmalı, sağlam bir projesi olan işletmenin teminat ve özkaynak koyması beklenmemeli, teminata değil, fikre/projeye ve projenin nakit akışına destek verilmelidir. Gerek sanayi, gerek ticari, gerekse tarımsal yatırımlar bu kapsamda değerlendirilmelidir. Bu çerçevede, KGF uygulamasının, mutlaka ama mutlaka bu türden projelere teminat vermesi sağlanmalı, söz konusu projelerin nakit akış durumlarına göre yetecek kadar vadeli (10 yıla kadar) ve faizsiz olarak verilmesi temin edilmelidir. KGF-mikro işletme, KGF-KOBİ, KGF-Proje ve KGF-Tarım yatırımları birimlerinin hızla geliştirilmesi sağlanmalıdır.
Yurtdışı örneklerinde görüldüğü gibi, özellikle tarımsal yatırımlarda, örneğin, yatırım tutarının %25-30 u kadar teminatla kredi kullandırımının önü açılmalıdır.
Yatırım Bankacılığında ihtisaslaşmak isteyen mevcut bankalar ve yeni kurulacak bankaların Merkez Bankasında tutmak zorunda oldukları zorunlu karşılık/disponibilite olarak bilinen maliyetlerinin tamamen kaldırılması, böylece kaynak maliyetinin minimuma indirilmesi sağlanmalıdır. Yatırıma dönük verilen krediler kadar banka zorunlu karşılıkları indirilmeli, bankaların proje/yatırım kredilerine yönlenmesi sağlanmalıdır.
Bugünün son teklifi olarak;
Geçmişte insanlar zorla köleleştirilir, alınıp satılır, zincirlere vurulup özgürlükleri kısıtlanırdı. Bugünün köleleri ise sözleşmelerle bağlanan, hayatları ellerinden alınan insanlardan oluşuyor. Onlara bazen kredi kartı mağduru, bazen kefalet mağduru, bazen ise sahte evrak mağduru olarak rastlamanız mümkün olup durumları içler acısıdır. Mal sahibi olamaz, serbestçe gezemez, hayatları endişe içinde geçer, içlerinde hapse girenler bile mevcuttur. Sayısı milyonları bulan icra dosyaları, perişan olan aileler, başka yanlışlara bulaşan insanlar, sosyal anlamda faciadır.
Bankalar zaman zaman alacaklarını, tahsilinin geciktiği gerekçesiyle %10-20 sine Varlık Yönetim Şirketlerine (VYŞ) devrettiğini duymuşsunuzdur.
Uzun yıllardır sosyal devlet özelliği oldukça baskın oldu Devletimizin. Bence, Devletimiz babalık yapmalı, tek maaşlı vb olup hakikaten acze düşen yüzbinlerce insanı düştükleri bu çukurdan bir defaya mahsus olmak üzere çıkartmalıdır. Bankaların tıpkı VYŞ'ne devir örneğinde olduğu gibi bankalarla anlaşsa ve acze düşmüş bu tür insanların örneğin 3.000 TL ye kadar olan borçlarını Sosyal Yardımlaşma Vakfı/Türk Hava Kurumu vb yardım kuruluşlarında biriken fitre/zekat vb bağışlardan oluşan fondan kapatması sağlanmalıdır. Yukarıdaki hesaba göre, ortalama 10.000 TL ye kadar yasal takibe düşmüş borcu olan bu tür mağdur insanların yaşadıkları travma sona erecek, yüzbinlerce icra dosyası, binlerce mahkeme dosyası kalkacak, insanların evine huzur ve bereket geri gelecektir.
Sadece sosyal yapımıza sağlayacağı katkılar, bahse konu kişilerin hayatlarındaki düzelmeler, toplum olarak huzur ve kardeşliğimize katkı sağlayacaktır. Kapsama girecek kişilerin durumları için elbette titiz bir inceleme/araştırma yapılmalı ve yerindelik sağlanmalıdır.
Memleketimiz ve milletimizin iyiliği için düşünmeye, proje geliştirmeye devam edelim. Dağarcığımızdaki her şeyi bu vatan ve millet için dökme zamanı geldi de geçiyor.


2224 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KİMLER MUTLU? - 24/09/2024
KİMLER MUTLU?
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR? - 20/09/2024
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR?
TEKRAR MERHABA - 17/09/2024
TEKRAR MERHABA
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
 Devamı