Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam9
Toplam Ziyaret842055
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
İLÇEMİZDE GAYRİMENKULLER PAHALI MI? (2)
18/05/2016
İşlerimdeki yoğunluk sebebiyle, söz vermiş olmama rağmen, yazıya 2 hafta sonra devam etmek durumunda kaldım, siz değerli hemşehrilerimden özür diliyorum. İzninizle, mazeretimi beyan edip güzel haberi vererek özrümü somutlaştırmak istiyorum. Mut Belediyemizin Güneş Enerji Santrali (GES) Projesinin bulunduğunu çoğunluğunuz biliyorsunuzdur. Bu projenin Danışman firması olarak hizmet vermekteyiz, Nisan ayı sonu itibariyle gerekli tüm izin ve evrakları tamamlayarak Toroslar EDAŞ'a Çağrı mektubu almak üzere başvurumuzu yetiştirdiğimizi müjdelemek isterim. Allah nasip ederse Çağrı mektubunun alınmış olması, yatırım aşamasına geçileceği anlamına geliyor. Yenilenebilir Enerji yatırımları konusunda İlçemizde ciddi bir potansiyel var ve gerek Belediye Başkanımız gerekse yerli/yabancı işadamları bu potansiyeli aktive etme konusunda kararlı, inşallah hayırlı gelişmeler olacak. 
Bu haftaya kadar ağırlıklı olarak İlçe merkezimiz, konutlar ve arsalar konusunda paylaşımlar yaptım. Tabii ki asıl geçim kapımız, tarım sektörünün asli unsurları olan, tarla, bahçe, bağ gibi taşınmazların değerlerini konuşmak kaçınılmazdı. 
Temelde, tarım arazilerinin değerlerini, arazi üzerindeki tarımsal üretimin net geliri belirler. Prensip olarak ne kadar yüksek net gelir elde edebiliyorsanız mülkün fiyatı o kadar yüksek olmalıdır. İstisna olarak, arazinin şehir merkezine yakınlığı, Belediye imar alanında ya da mücavir alanda olup parselasyona tabi tutulabilmesi gibi özel durumlarda değerleme işlemi biraz daha arsa değerleme mantığına doğru kaymaktadır. 
Normalde tarım arazileri “Plansız Alanlar Yönetmeliği”ne tabi olmakla birlikte, “Özel İmar” yapılmış olan taşınmazların değerinin yüksek olacağı tabiidir.
Taşınmazın değerini, şehir merkezine yakınlık, sulanma imkanı (Damlama sulama vb), kadastral yolunun bulunması, varsa yol cephesinin genişliği, biçiminin ve eğiminin uygun olması, bahçe ise üzerindeki ağaç çeşidi, yaşı, mahsulde olup olmaması, elektrik, yol, su altyapısının bulunup bulunmaması doğrudan etkilemektedir.
Görüleceği üzere tüm bu sayılan parametreler mülke özel şeylerdir. Oysa ürünün fiyatını belirleyen esas unsurlar; piyasanın talep ettiği zamanda ve kalitede, o ürünün merkezlerinden biri olarak, ticaret hayatının ilgisini çekecek seviyede ölçekli olarak istenilen ürünün yetiştirilmesi, yetiştirilen ürünün sağlıklı şekilde ambalajlanması, gerekiyorsa depolanması, pazara hızlı ve sağlıklı şartlarda ulaştırılması, üretilen ürünlerin standartlarının korunmasıdır. 
Sırası gelmişken, bu manada İlçemizin önemli fırsatlarının geçmişte kaçırıldığını üzülerek hatırlatmak isterim; Devlet olarak dev sulama projeleri yapıyoruz, binlerce dönüm araziyi tarıma açıyoruz ama bu araziler için maalesef tarım master planımız yok. Üreticiyi belli ürünlere yönlendirip ürün deseninin arzu edildiği şekilde oluşturularak ticaret hayatının yoğunlaşmasını sağlamak, belli hacimlerin üzerinde üretim elde edilerek bölgeyi belli tarım ürünlerinde merkez haline getirme fırsatını şu ana kadar kullanamadık, buna en bariz örnek Sakız Ovası sulama projesidir. Sakız ovası sulu tarıma açıldı ama ürünler bakımından maalesef yamalı bohça seviyesinde. Kayısı, Erik ve Zeytinde ürünümüzden asıl parayı belli hacimler aşıldıktan sonra kazanmaya başladığımızı hatırlatmak isterim. Bankada çalıştığım dönemlerde, dönemin yetkililerine defalarca gitmeme rağmen maalesef bu konuda olumlu cevap alamadım. Başta yetkililerimiz olmak üzere Mut'un ve insanının derdiyle dertlenen herkese seslenmek isterim; En azından bundan sonraki projeler için üretim deseni için bir planımız olsun, mahalli olarak doğru yönlendirme ve teşvikler uygulayalım.  
Ürünümüzün iyi gelir getirmesi, doğrudan mülklerimizin değerlenmesi demektir. Bunun sağlanması için mutlaka bilinçli ve örgütlü hareket etmek, piyasayı düzenleyecek unsurların oluşturulmasıyla fiyat istikrarının sağlanması gerekmektedir. 
Bu çerçevede başta meyve paketleme ve depolama tesislerinin kurulması, soğuk hava depolarının arttırılması, meyve kurutma tesisinin kurulması, mümkünse meyve suyunda en azından ön işleme tesisinin bulunması, piyasayı regüle edebilmek için mekanizmalar geliştirilmesi şarttır. Örnek olarak bizim hala neden Kaysı, erik ve zeytinde bir çiftçi birliğimiz, bir satış kooperatifimiz yoktur? Kooperatifin piyasa şartları içinde gerektiği zaman piyasaya yapacağı küçük müdahaleler, gerektiğinde doğrudan satın almalar yapması halinde piyasadaki ani iniş çıkışlar kontrol altına alınabilecektir. 1991-92 yıllarında Silifke Atayurt bölgesinde seracılıkta mühendis olarak çalıştım, o zaman bile Atayurt Çilek Satış Kooperatifi vardı ve bahsettiğim fonksiyonu yerine getiriyordu. 
 “Mut'un tarımsal gayrimenkulleri pahalı mı?” Sorusunun cevabını da kısmetse bir sonraki yazıda vermeye çalışacağım. 


2459 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KİMLER MUTLU? - 24/09/2024
KİMLER MUTLU?
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR? - 20/09/2024
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR?
TEKRAR MERHABA - 17/09/2024
TEKRAR MERHABA
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
 Devamı