Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam224
Toplam Ziyaret771735
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
ACIMIZ BÜYÜK
08/02/2023
Kahramanmaraş merkezli, 10 ili doğrudan, çok sayıda ili de dolaylı etkileyen üst üste iki deprem yüreğimizi yaktı, içler acısı manzaralar var. İlk depreme Mersin’deki evimizde maruz kaldık, sabah 4.17 de uyandırdı bizleri, sakin ve soğukkanlı olmaya çalışsanız da insanoğlunun zayıflığı ve çaresizliğini gösteren deprem gerçeğini iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
İlk andan itibaren, bağış yapmak haricinde -ulaşım zorluğu dahil pek çok sebepten- elinden bir şey gelmemesinin çaresizliği çok yıpratıcı gerçekten.
Kaybedilen canlar haricinde, yaralanan, bedensel ya da psikolojik olarak zarar gören insanlarımızın sayısını belki hiç bilemeyeceğiz, beşerî sermaye kaybının telafisi çok zor. Allah yardımcımız olsun.
Konunun elbette bir de maddi boyutu var. Kaybedilen ev, ofis, binaların yerine konulmasının zorluğu, özellikle Gaziantep ve Kahramanmaraş’ın, son yıllardaki yaptığı atakla yükselen Adıyaman’ın sanayi üretiminde ve ticaretteki kaybettikleri ve genel ekonomiye olumsuz etkisi, servet kaybı yanında iş kaybına uğrayacak pek çok insanımız olacak.
İşin maddi kayıp tarafı açısından baktığımda; zorunlu deprem sigortası (DASK) 1999 yılı depreminden sonra ihdas edilmişti ancak ciddiye pek alınmadı. Maksadı, muhtemel bir depremde bina sahiplerinin maddi zararının kısmen de olsa telafi edilmesiydi. Bir türlü üçte biri geçemedi sigortalanma oranı. Son yıllarda muhtelif abonelikler (Elektrik, su, doğalgaz vb) için istenilmeye başlanınca oranlar daha iyileşti, 2022 yıl sonu itibariyle ülke çapında %60 seviyesine ulaştı. Deprem bölgesinde ise %50 seviyesinde kalmış.
Depremde ikinci günde yıkılan bina sayısı binlerle, zarar gören binalar ise on binlerle ifade ediliyor. Allah muhafaza, özellikle henüz sağlıklı erişilemeyen İlçe ve Köylerde çok daha fazla hasar olmasından korkulur.
DASK haricinde devletimizin yapacağı yardımlar kadar STK’ların öncülüğünde bireysel ve kurumsal yardımlar da çok önemli. Kızılay, AFAD, İHH, Yardımeli, Verenel, İyilik Derneği vb çok sayıda kanal var bu konuda.
Özellikle 1999 depreminden sonra yaygınlaşan STK’ların aktif şekilde sahada olmaları ve milletimizin yardımlaşma arzusu ümit verici. SMS ile ya da doğrudan banka havalesi/kredi kartı ödemesi vs yapılması mümkün. Bireysel çabalar yerine AFAD koordinasyonuyla STK’lar üzerinden yardımlaşma çok daha etkili olacaktır.
İnşallah hep birlikte bu yarayı saralım, daha da önemlisi ders çıkartıp tekrarı durumunda asgari hasarla çıkmaya çalışalım. Canımız çok yansa da an itibariyle yardımlaşma vakti, bu elbette sorumlulardan hesap sorulmayacak demek değildir, ilk şokun atlatılmasından sonra her vatandaşın öncelikli görevidir diye düşünüyorum.


961 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı