Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam103
Toplam Ziyaret768200
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
LİRA'MIZI DESTEKLEMEK İÇİN
10/03/2021
Geçmişte “Para” nın tanımıyla ilgili yazılar yazdım. Altın/gümüş gibi hem mal, hem para olan değişim araçlarından sonra banknotun çıkması ve değişim (tedavül) aracı olarak kullanımından bahsettim. 
Millî paramız Türk Lirasıdır (TL). Aramızdaki alışverişte değişim (Tedavül) aracı olarak kullanırız. Ayrıca tasarruf etmek için de TL kullanılır. Tasarruf, emek ya da emek/sermaye/üretim çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan katma değerin harcanmayan kısmıdır.  
Enflasyon ise genelde banknotun/paranın, özelde ise Liramızın aylar/yıllar itibariyle diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi, paramızın mal/hizmet satın alma gücünün azalması olarak tanımlanabilir. 
Tasarruf sahipleri, ellerindeki birikimlerini enflasyona karşı korumak için çeşitli yollara başvurmak durumunda kalırlar, aksi halde bu yıl elinizde olan 100 birim paranın, ertesi yıl 90 ve altına düşmesi işten bile değildir. 
Geçmişte insanlar ticarete girmek ya da ortak olmak gibi konularda ağızları çok yandığından ya banka faizine ya da başka ülkele-rin paralarına (Döviz) yönelmek zorunda bırakılmıştı. Belli bir kesim de altın alarak ya da gayrimenkule yatırım yaparak birikimlerini koruma-ya çalışırlardı. Halen de bunlardan başka pek alternatif bulunma-maktadır.
Başka ülkelerin paralarını satın almak/yatırım yapmanın o ülkelere faizsiz kredi vermek, ülkemizden bedelsiz kaynak transferi olduğunu, ticari mecburiyetler dışında kesinlikle doğru bulmadığımı ayrıntılı yazdığımdan tekrara düşmeyeyim.
Banka faizi ise milletimizin çok önemli bir kısmı tarafından dinen haram olduğu gerekçesiyle uzak durulan bir yöntemdir. Mevcut uygulanmakta olduğu haliyle faizin dinen yasak olan ribâ olup olmadığı tartışmalı bir konu olmakla birlikte, toplumun önemli kısmı bundan emindir. 
Hem güncel ekonomi hem de islam iktisadı konusunda ülkemizde yetkin akademisyenlerin önemli kısmı enflasyon farkının faiz/riba sayıla-mayacağı kanaatinde olduklarını yazmaktadırlar.
Özellikle 2018 yılı yaz aylarından bu yana vatandaşlarımız başta Dolar olmak üzere yabancı paraya yatırım yapmaya yönelmiş olup bankalardaki mevduatın neredeyse %55 i YP cinsine dönüştü ve verilen yüksek faizlere rağmen her hangi bir azalma görülmüyor. Bu talep sebebiyle Dolar/TL kuru yükselme yönünde baskı altında kalmaktadır.
Tüm bunları dikkate aldığımızda; İnsanların birbirine güveni kalmamışken, herkesin işada-mı/girişimci/tüccar/esnaf olması mümkün değilken ve de enflasyon gerçeği ortadayken küçük tasarruf sahibi insanlarımızın ellerindeki üç beş lirayı ne yapacaklarını şaşırmaları gayet doğaldır.
ÖNERİM
Bu işin çaresinin başta Katılım Bankaları olmak üzere yeni bir Türk Lirası mevduat türünün ihdasıyla, TL cinsinden yatırılan paranın asgari bir ay kalmak şartıyla, o ayki ÜFE/TÜFE ortalamasında enflasyon farkının yansıtılacağı ve oluşan bu farktan her hangi bir gelir vergisi vb kesintinin yapıl-mayacağı,ilgili mercilerce de enflasyon farkının inancımızdaki Riba/Faiz sayılmayacağının, ilanı yapıldığı takdirde;
Mevcut YP/Altın mevduatlarının önemli kısmının TL ye dönmeye başlayacağı, yeni tasarruflarda daha çok Liramızın tercih edileceğini, döviz kuru üzerindeki satın alma baskısının azalacağı, bankalara olan mesafe sebebiyle ısrarla sistem dışında kalan -bana göre- ortalama %30 kadar tasarrufun da sistem içine alınabileceği kanaatin-deyim.
Uygulamanın öncelikle Kamu Bankalarında başlatılması, buradan sağlanacak ilave uygun oranlı kaynağın da devlet destekli (Sübvansiyonlu) tarım ve esnaf kredilerine yansıtılarak daha ucuz kaynak kullandırılmasını sağlaması isabetli olacaktır.


1321 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı