Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam246
Toplam Ziyaret768343
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
TÜRK PARASI DOLAR OLMASIN
30/09/2020
Rakam yazmak köşe yazılarında okunmayı zorlaştırır diye kabul edilir. Bu sebeple yazılarımda mümkün olduğu kadar anlaşılır bir dil kullanmaya çalışırken fazla rakam yazmaktan da kaçınırım. Ancak ekonomi yazacaksanız mecburen rakamlar konuşuyor. Hoşgörünüze sığınıyorum.
Uzunca süredir yurt içinde yerleşik kişilerin bankalardaki döviz ve altın cinsi mevduatlarının arttığını herkes biliyor. En son 220 milyar Dolar seviyesine kadar ulaştı ki bu durum bankalardaki toplam mevduatın yaklaşık %55 inin Dolar vb döviz cinsi olduğunu gösterir. Yani kendi paramız %45 lere gerilemiş. Kendi ülkemizin parasını daha az tercih eder hale gelmişiz. 
Genel ekonomide hemen her şeyin yabancı para cinsinden konuşulduğu 1987-2005 dönemine yetiştim ben. O döneme aklı erenler bilirler ki ay başında memur/işçi/emekli maaşını alır, döviz bürosuna koşar, yeni maaşa kadar ufak ufak bozdurur, kur artışından faydalanmaya çalışırdı, çünkü aylık bazda bile ciddi artışlar yaşanırdı. 
Satın aldığınız yiyeceklerden, dayanıklı tüketim ürünlerine, hatta evinizin işyerinizin kirasına kadar her şey dövize endeksliydi ya da bizzat döviz cinsindendi.
Maalesef, o yıllara döndük, kur artışı, pek çok sektörün maliyetlerinde ciddi artışlara yol açtı, maliyet artışı zam ve enflasyon, hayat pahalılığı demek, fakirleşmemiz demektir.
Sayın Bakan'ın önce “Dolar alanın eli yanacak” deyip arkasından bol bol kullanılan döviz rezervlerine rağmen kur artışı durdurulamayınca “Rekabetçi kur iyidir” noktasına gelmesini her Türk vatandaşı gibi ben de üzülerek izledim. 
Vatandaşımızın Türk Lirasına tekrar güveninin kazandırılması şarttır. Bu amaçla İktidar partisi önce kendi içinden başlayarak özeleştiriye dayalı sağlam bir bahar temizliği yapmalı, kendi dar kadroları haricinden gelen iyi niyetli öneri sahiplerini dışlayıp düşmanlaştırmaktan vazgeçmelidir. 
Başta Hukuk olmak üzere, iç barışı sağlamak için dış güçlere (“Düşmanlara”) karşı sürekli birleşme çağrısıyla, yani, korkuya ve cebre dayalı yöntemlerden vaz geçmeli, kardeşlik hukukunu tesis etmeye çalışmalıdır.
Yaklaşık 115 milyar doları devlete ait olmak üzere 400 Milyar doların üzerinde borcumuz bulunan, ülkemize ve bizlere, işletmelerimize güvenip sermayelerini emanet etmiş finansörlerle kavga eder tavrını/dilini/halini bırakmalıdır.
Böylece başta milli paramız olan ve para basma hakkından gelen zenginleşme (Senyoraj) imkanından faydalandığımız Lira'mızı bırakıp Dolar'a geçmeyelim. 
YENİ EKONOMİK PROGRAM
Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızı dinledim, eskiden adı Orta Vadeli Program (OVP) olan ve 2018 den itibaren Yeni Ekonomi Programı (YEP) olarak açıklanan yol haritasını. 
Nispeten daha dengeli ve yumuşak bir dil kullandı sayın Bakan, hedefler biraz iyimser olsa da uzlaşmaya dönük bir ifade farklılığı vardı, bana mı öyle geldi yoksa hakikaten öyle mi, zaman gösterecek. 
Döviz kuru için de “Ben ona hiç bakmıyorum” gibi bir ifade kullandı ki, artık kuru bastırmaya dönük işler yapmayacağı ve Merkez Bankasının gerektiğinde standart piyasa araçlarıyla müdahale edeceği izlenimi uyandırdı bende. Diğer ihtimalden ise hepimizi Allah korusun.


1659 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı