Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam247
Toplam Ziyaret768344
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
MALİYETİ EN YÜKSEK SERMAYE: İNSAN
31/08/2016
Dünya üzerinde üretimin, gelişmenin, katma değer meydana getirmenin unsurları için genelde, toprak, emek ve sermaye'nin gerekli olduğundan bahsedilir. Gelişen teknolojiyle birlikte petrol ve petrol ürünlerine bağımlılık gittikçe artınca (Akaryakıt, doğalgaz vb) bunun yanına enerji'yi de eklemek gerektiğini düşünenler de olmuştur. Nitekim halen bölgesel olarak yaşamakta olduğumuz ve petrol bölgelerini kasıp kavuran anarşi, terör ve savaşlar bu çok kritik unsura sahip olma mücadelesini ifade etmektedir. 
Üretimin unsurlarından “insan kaynakları” ya da benim daha tercih ettiğim ifadeyle “insan değerleri” konusu kritik olmakla birlikte özellikle toplumumuzda maalesef önemsenmemektedir. İnsana, eğitim ve öğretime gereken önem verilmemekte, eğitim ve öğretim sadece belli sınavlara hazırlık (TEOG, LYS,YDS, KPSS vb) seviyesine indirgenmektedir. Bu basite ve hafife alma, en hafif tabiriyle mevcut insan değerlerimizin yerinde kullanılmasını imkansız kılmakta, tabiri yerindeyse insanımızı boşa harcamaya sebep olmaktadır.  
Eğitim ve öğretime duyarsızlığımız, sonuç olarak verimsiz ve başarısız, karsız, katma değeri düşük işletmelere, toplumlara, devletlere yol açmaktadır. Bu bakış açısıyla maalesef refah seviyesini arttırmamız, maddi ve manevi anlamda seviye atlamamıza engel olmaktadır. 
Özellikle belli bir meslek edinmiş ya da tahsille unvan/pozisyon almış insanlarımızın hizmet içi eğitimi ya da kendilerini geliştirmeye yönelik çeşitli eğitimlere katılması ise daha çok ihmal edilen bir unsurdur. 
Tüm bunları bürokrasi ve eğitim tecrübeme dayanarak yazdığımı söylemek isterim. Bankada çalıştığım dönemde, yaklaşık 6 yıl banka personeline yönelik olarak hizmet içi eğitimler verdim. Bir günlükten beş günlüğe kadar farklı sürelerle başta krediler, bankacılık ve finans, pazarlama gibi konularda eğitim verdim. İlçemizde görev yaparken de hasbelkader Mut Meslek Yüksek Okulumuzda bir yıl boyunca dört derste eğiticilik yaptım. 
İnsana verilen emek, eğitim ve öğretime harcanan zaman ve para kesinlikle boşa gitmemekte, gerek bireysel anlamda kişinin, gerekse işverenin, toplumun menfaatine olacak şekilde çok yüksek katma değerle dönüşü olmaktadır. 
İLÇEMİZDEKİ DURUM
Mut özelinde bakarsak, 60 binin üzerinde bir nüfusumuz olduğu halde, ciddi şekilde vasıflı insan ihtiyacımız mevcuttur. Her hangi bir iş ya da meslekte birlikte çalışmak için eleman arayan herkes, bu durumu fazlasıyla anlamıştır. Pek çok meslek (Berberlik, terzilik, tamircilik vb) yeni yetiştirecek eleman bulunmadığından kaybolmaya başlamış, hatta bazıları kaybolmuştur.  Ticaret ya da Esnaf Odalarımıza, Belediyemize sorun isterseniz, kendilerinden iş talebinde bulunan hemşehrilerimizin önemli kısmı maalesef vasıfsızlığın işaret olan “ ne iş olsa yaparım” formatındadır. 
İnsanımızın eğitim seviyesini yükseltmeye, meslek edindirmeye gayret etmemiz gerekiyor. Elbette tahsil çok önemli ancak herkes farklı vasıflara sahip yaratılmıştır, bazıları hesap kitaba yatkındır, bazılarının el becerileri yüksektir. Herkesin istidadına/kabiliyetine göre alanlara yönlendirilmesi, insan kaynağımızın en verimli şekilde kullanılmasını da kendiliğinden sağlayacaktır.
İnsanımızın vasfının arttırılması, meslek ve beceri kazandırılması konusunda özellikle Halk Eğitim Merkezimizin önemli katkıları var, memnuniyetle izliyorum. Bu kapsamda Belediyemizin, Ticaret ve Sanayi Odamızın, Esnaf Odamızın da çeşitli eğitimler, kurslar, seminerlerle halkımızı ve STK'ların üyelerini geliştirmeye katkı sağlamasında fayda vardır. Bu çerçevede Halk Eğitim merkezimiz ve sayılan birimlerin işbirliğiyle çeşitli projeler geliştirilebilir. 
Eğitim ve seminerlere katılım hangi seviyede olursa olsun, vazgeçmemek ve gerekli duyuruları yaparak insanlarımızı geliştirmemiz diğer hizmetler kadar, hatta daha fazla önemlidir. Sevdiğim bir sözde olduğu gibi, “Asla vazgeçme, tekrar dene, bazen çivi tek vuruşta geçmez”.
SOMUT TEKLİF
Bankacılık tecrübemle, çok lazım olan bir eğitim önereyim: Ticaret ve Esnaf Odalarımızın üyelerine yönelik olarak “Finansal Okur-Yazarlık Kursu” açılması çok faydalı olacaktır. Böylece, esnaf ve tüccarımız, bilanço, gelir tablosu, vergi, döviz, borsa vb konularında genel kültür seviyesinde de olsa bilgi sahibi olacaktır. Bu durum, işletmenin kredibilitesini iyileştireceği gibi, muhasebecilerinin işini kolaylaştıracak, hatalı işlemlere ve muhtemel cezalara engel olacaktır. 


1818 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı