Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam102
Toplam Ziyaret768199
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
İLÇEMİZİN DEĞERİNİ ARTTIRMAK (1)
01/06/2016
Bir süredir, İlçemizin bilinirliğini ve varlıklarımızın değerini arttırmak, dolayısıyla insanımızın refah seviyesini iyileştirmek konulu paylaşımlar yaptım. Bu çerçevede İlçemizi “MARKA ŞEHİR” yapmak gerekliliğini anlatabildiğimi umuyorum. Bu amaçla yapılabilecekler konusunda bilgi ve değerlendirmelere devam ediyorum. 
Ülkemizde ve dünyada ismi çok bilinen, ziyaret edilmek istenen, sorulduğunda ilk akla gelen şehirlerin, bunu sağlayabilmek adına özel çalışmalar yaptıkları, farklılıklarını ve özelliklerini belirtebilmek adına gerekirse medya ajanslarıyla çalışarak, planlı hareket ettiklerini herkes tahmin edebilir. “Hiç bir başarı tesadüfi değildir” diye güzel bir söz var, buna gönülden inanıyorum. İlçe olarak denenmiş ve başarılı olmuş uygulamalardan örnekler alarak hareket ettiğimiz takdirde benzer sonuçları alabileceğimize, bunun için gerekli potansiyelimizin olduğuna inancım tamdır.
SAKİN ŞEHİR (SLOW CİTY-CİTTASLOW)
Ülkemizde bazı ilçelerin medyada sık sık yer aldıklarını görüyoruz. Örnek verecek olursak, İzmir-Seferihisar İlçesi, “Sakin Şehir” (Cittaslow) olarak sık sık gündeme gelir. Avrupa Birliği (İtalya) kökenli bir şehir konsepti olan “Sakin Şehir” konseptinde Ülkemizde 11 şehir yer almaktadır. Bunlardan birkaç tanesi, Seferihisar-İzmir,Şavşat-Artvin,Yalvaç-Isparta, Uzundere-Erzurum,Perşembe-Ordu ve Halfeti-Şanlıurfa'dır. 
Cittaslow ya da Sakin Şehir listesine girme kriterlerine baktığımız zaman, Mut İlçemizin, istenilen şartların önemli kısmını taşıdığı, küçük bir gayretle rahatlıkla bu seçkin şehirler kulübüne girebileceğimiz görülmektedir. Bu yolla sık sık görsel, yazılı ve ineternet medyasında yer alarak, Ülke çapındaki tanınırlığımızı bu şekilde kolayca arttırabileceğimizi düşünüyorum.
-YEŞİL ŞEHİR (GREEN CİTY) KONSEPTİ-
İlçemiz için asıl önemli ve değerli gördüğüm şehir konsepti ise, Yeşil Şehir (Green City)'dir. Bu konsept, tarım ve hayvancılıkta organik ürünler üreten, çevreye saygılı ve çevre kirliliği oluşturmayan, Yeşil (Yenilenebilir) Enerji üretimiyle, Güneş, rüzgar, akarsu, kaplıca ve biogaz gibi kaynaklardan enerji üreten, sürdürülebilir hayat şartları sağlayan şehirler için kullanılan bir tanımdır. 
İlçemizin, Allah vergisi mikro klimal özellikleriyle, bilinç seviyesi yüksek üreticileriyle, tamamen iyi tarım uygulamalarına dayalı hatta bazı ürünlerde organik tarım seviyesindeki üretimiyle doğal/yeşil/organik şehir ünvanını zaten hak ettiği kanaatindeyim.
Halen kurulu ya da devam eden Yenilenebilir Enerji yatırımlarını (Güneş Enerjisi Santrali, Rüzgar Enerjisi Santrali, Hidroelektrik Santrali) eklersek,(ki yatırımcı ilgisi yoğun şekilde devam etmekte) Enerjimizi de temiz, doğal, çevreye zararsız kaynaklardan temin etmiş oluyoruz ki Ülke çapında emsali olmayan bir konumda olduğumuz açıktır. 
Biraz iddialı bir söz olacak ama son yıllarda yapılan çok sayıda yatırımla (Kerkük, BTC, TANAP vb) Ceyhan petrolde hangi konumdaysa, Mut İlçemiz de Yenilenebilir Enerji kaynaklarında aynı konumda olacak, hatta kullandığı tüm enerjiyi bu doğal kaynaklardan temin eden Türkiye'mizin tek şehri ünvanını alacak konumdadır.   
Hatta bu kaynaklara rahatlıkla, organik atıkları (Çiftlik atıkları, budama atıkları, ayrıştırılmış çöp, zeytinyağı fabrikalarının atıkları vb) işleyen Biyogaz tesisi de eklenirse mükemmel olacak, İlçemizin belki de Dünyada emsali bulunmayacaktır.
Tabii ki tüm bunları, “Yeşil Şehir (Green City)” olarak tescil ettirip Ülkemiz çapında yapacağımız tanıtımlarla insanlara benimsetip, hatta bu çerçevede bir Amblem-logo oluşturarak başta Kayısı ve Zeytin olmak üzere tüm ürünlerimizde, ambalajlarda, şehrimizi tanıtan tüm dökümanlarda aktif şekilde kullanabilirsek başarılı olur, İlçemizin marka değerini yükseltebiliriz. Bu konudaki hassasiyeti ve konuyu paylaştıktan sonra projeye yaptığı hamilik sebebiyle Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür etmek isterim. 
Projenin üzerine başta Kurumlarımız olmak üzere tüm hemşehrilerimiz ağırlık verebilirse, İlçemizin her şeyiyle sınıf atladığını görmek nasip olur inşallah diyelim. 
Konu önemli, söylenecek çok şey var, kısmetse bir sonraki yazıyla devam edelim.


2016 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı