Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi64
Bugün Toplam192
Toplam Ziyaret768289
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
İŞVEREN VE ÇALIŞAN AÇISINDAN BÜYÜK FIRSAT
02/03/2016

İlk haftalarda Bankacılık ve Finans üzerine hasbihal etmeye, bilgi paylaşmaya ve İlçemizi, insanımızı ilgilendiren taraflarını anlatmaya çalışmıştım. Bu haftadan itibaren gayrimenkul konusuna girmeyi arzu ederken Türkiye İş Kurumunun geçenlerde yayınladığı önemli bir değişiklik nedeniyle istihdam ve bu alandaki devlet destekleri öne çıktı, üstelik bu çalışma İl bazında sınırlı kişi için kullanılabileceğinden, bir kısım hemşerilerimizin bilgisi olsa da henüz duymayanlar için haberdar etmek istedim.

Malumunuz İlçemizin devlet hibe ve teşviklerinden yeterince yararlanmadığını bilir ve söyleriz. Devlet kapısı haricinde, Karaman’daki fabrikalar olmasa, düzenli maaş ve sigorta imkanıyla çalışan hemşerimizin oranı oldukça düşük kalır. Kayısı ve zeytin sezonlarında bir miktar iş sağlansa da mevsimsel olduğundan etkisi sınırlı kalmaktadır. Diğer taraftan işveren açısından da asgari ücret ve ilave olarak gelen sigorta, vergi ve diğer yasal yükümlülükler oldukça ağır olup İlçemiz şartlarında çalışanına bu imkanı sağlamak pek mümkün olmamaktadır.

Bir başka açıdan bakarsak; hemen her meslek grubunda nitelikli ve tecrübeli personel ihtiyacı, arayışı mevcuttur. Tecrübesiz personeli işe almak, işi öğretmek, düşük verimli olarak çalışacağı dönemin finansmanı, yapacağı hataların telafisi gibi maliyetli ve zaman alıcı bir sürece, kendilerince haklı olarak, işverenler katlanmak istememekte ve tecrübeli personel aramaktalar.

Bir taraftan işsizler kendileri için geçinebilecekleri miktarda maaşlı ve sosyal güvenlik sağlayan bir iş ararken, işveren de nispeten düşük maliyetli ve tecrübeli işgücü ihtiyacındadır.

 

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) tüm bu konulara çok güzel bir çözümü var, Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği çerçevesinde, İşbaşı Eğitim Programı adıyla işsize iş, işverene maliyeti düşük,  çalışan temini imkanı sağlayan bir uygulama var.

Kısaca özetleyeyim;

Son üç ay içinde işyerinizde ortalama 2 kişi sigortalı olarak çalışmışsa, birinci ve ikinci dereceden akrabanız ya da eşiniz olmamak şartıyla, son üç ayda işyerinizde çalışmamış halen işsiz durumda olan üçüncü bir kişiyi bu kapsamda işe alabiliyorsunuz. Üç aylık sürenin ortalaması dikkate alınıyor, 2 personel çalıştırmada 3.ayda iseniz taahhütname vererek de bu kapsama girebiliyorsunuz.

İşveren tanımına; Kuruma kayıtlı olmak şartıyla, ticaret ve sanayi erbabı tüm işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler, kamunun payının % 50’nin altında olduğu iktisadi teşekküller, vb .tüm  işverenler dahildir. Yani Kamu hariç neredeyse tüm toplum kesimleri bu imkandan faydalanabilmektedir.

Bu kapsamda işçi alacak olan işverenden Vergi ve SGK borcu hakkında yazı talep edilmemektedir, dolayısıyla halen geçmişe dönük Vergi ve SGK prim borcu bulunan işverenler de yararlanabileceklerdir..

 

FAYDALANMA ŞARTLARI VE İŞLEM BASAMAKLARI

Öncelikle İşverenin ve İş arayan personelin İşkur’a kayıtlı olması gerekiyor. Bu işlemi her iki taraf için www.iskur.gov.tr internet adresinden, kolayca ve ücretsiz olarak yapmak mümkün.

Yukarıda saydığım şartları taşıyorsanız (Son üç ayda iki SGK lı çalışanınız varsa ve  İşkur’a kayıtlı iseniz), 1. Ya da 2. Dereceden akrabanız ya da eşiniz olmamak şartıyla 3.bir kişiyi işe almak istiyorsanız, kalanı Muhasebecinizden firma evraklarınızı istemekten ibaret bir iş olarak kalıyor.

Maalesef İlçemizde İŞKUR temsilciliği bulunmuyor. Bu konuda yetkili ve ilgililerin gerekli adımları atması ve temsilciliği İlçemize kazandırmasında fayda var. Devletimizin çeşitli hibe ve desteklerinden faydalanmada zaten geri kalan İlçemize bu fiziki zorluk yaşatılmamalıdır. Bu sebeple, hemşerilerimiz pek çok İŞKUR işlemi için Silifke ya da Mersin’e gitmek zorunda kalıyorlar.

Dolayısıyla Silifke İŞKUR temsilciliğine müracaat etmek gerekiyor. İşlerin hızlı ve kolay yürütülmesi bakımından işverenlerin İşkur’un en yakın hizmet noktası olan Silifke temsilciliğinin 714 42 24 numaralı telefonundan arayıp görüşmelerinde fayda var. Temsilcilik mail ortamında gerekli belgeleri iletip evrakları hazırlamanızı ve doldurulması gereken evrakları kontrol amaçlı olarak internet ortamında geri göndermenizi istiyorlar. Kontrolde uygunluk verilirse İş başı Eğitim Programını düzenleyecek işyeri yetkilisi ile işe alınacak kişi (Katılımcı) birlikte Silifke İŞKUR temsilciliğine gidilerek evraklar teslim edilecek ve huzurda 3 suret olarak program sözleşmesi imzalanacaktır.

Sözleşmeden sonra Katılımcı İşbaşında eğitim programına başlamış oluyor.

PROGRAM DETAYLARI

Program süresi, fiili çalışma günü olarak azami 320 gündür. Hafta içi 8 saatten toplam 40 saat ve Cumartesi günleri de 5 saat olmak üzere toplam 45 saat haftalık çalışma süresi planlanabilmektedir. Sadece hafta içi çalışma planlanırsa, bir yılı aşan bir süreyle çalışma imkanı mevcuttur. Katılımcıya günlük net 50 TL ücreti İŞKUR ödemektedir. Aylık olarak asgari ücret sınırı (1.300 TL/Ay) mevcuttur. Ödeme Ziraat Bankası ya da PTT şubelerine açılacak hesaplara aylık olarak yapılmaktadır.  Ayrıca Katılımcının İş Kazası, meslek hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası primi de İŞKUR ca ödenmektedir. Dolayısıyla İşverene maddi yükü olmadan bir kişiye istihdam sağlanmakta, çalışan açısından da Mut şartlarında SGK güvenceli, iyi bir gelir imkanına kavuşmaktadır.

Bu program kapsamında çalıştırılan personel, program sonunda 3 aylık süre içinde aynı işverence işe alınırsa, 29 yaşından küçükler için,30 Aydan 42 aya kadar, 30 yaş ve üzeri için 6 aydan 30 aya kadar süreyle işveren sigorta primi SGK’ca karşılanmaktadır.

İşbaşı Eğitim Programını düzenleyen işveren tarafından haftalık ve aylık olarak internet ortamında bildirim yapılması gerekmektedir. Program sonuçlandığında başlangıçta kaç kişi SGK lı olarak başlamışsa aynı sayının korunması gerekmektedir.

Program süresince işveren ya da katılımcı İş Kanununda sayılan mücbir ya da haklı sebeplerle programı sona erdirebilirler. Katılımcı ayrılırsa İşveren yerine başka bir katılımcı alabilecektir. Katılımcının programa devamsızlık ya da işyerinde disiplinsizlik yapması gibi durumlarda işveren tek taraflı sözleşmeyi feshedebilir.

Başta Ticaret ve Sanayi Odamız ile Esnaf ve Sanatkarlar Odamız olmak üzere tüm Sivil Toplum Kuruluşlarımızı, tüm hemşerilerimizi bu konuda aktif olmaya, İlçemizdeki kayıtlı istihdam oranını arttırmaya katkı vermeye davet ediyorum.

Kendi işyerime bir çalışan almak üzere çalışmayı başlattım, şartları tutan tüm hemşerilerimizin bu sınırlı imkandan yararlanmak üzere, İşkur’un internet sitesi, İl Müdürlükleri, hizmet noktaları, 444 75 87 numaralı iletişim hattı ile irtibat kurmaları, Muhasebecilerinden ve gerekirse de Mutlu Değerleme Danışmanlık firmamızdan bilgi almalarını tavsiye ediyorum.



2123 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı