Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam287
Toplam Ziyaret768384
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
TARIMDA NE ZAMAN HAREKETE GEÇECEĞİZ?
14/06/2017
İlçemiz Allah vergisi iklim, toprak ve çevre şartları yanı sıra insanımızın gayret ve çalışkanlığıyla kayısı, erik ve zeytinde ciddî mesafe aldı malumunuz. Bu konuda geçmişten bugüne emeği geçen herkese teşekkür borçluyuz.
Üretim, tüm ekonomik süreçlerin en önemlisidir desek, yanılmış olmayız sanırım. Ülke ya da bölge olarak ne kadar çok paranız, sermayeniz olursa olsun, yeterli üretiminiz yoksa refaha kavuşmak, zenginleşmek mümkün değildir.
İlçemiz için gelinen nokta için yeterlidir denemez tabii ki, iyi tarım şartlarında, organik ve yüksek kaliteli hacimli üretimi başarmış olsak da asıl önemli olan pazarlama ve satışta maalesef pek mesafe aldığımız söylenemez.
Oysa, mevcut durumumuzun geliştirilerek sürdürülebilmesi, üreticimizin gelirinin yeterli, istikrarlı ve güvenli olmasına fazlasıyla bağlıdır. Aksi halde, zamanla yapılan üretimin terk edilmesine kadar sıkıntılar yaşandığı çok görülmüştür.
Konunun önemine binaen; Sayın Kaymakamımız, Sayın Belediye Başkanımız, Başta Ziraat ve Ticaret Odası olmak üzere ilgili Sivil ve Resmî kurum ve kuruluşlarımız olmak üzere konunun tüm bileşenlerine bir çağrıda bulunmak isterim.
Acilen; Kayısı, erik ve zeytinde Üretici Birlikleri, Ürün Alımı ve Satımı yapacak Kooperatifler, ürün piyasasını düzenleyecek, bir çeşit “Piyasa Yapıcı” pozisyonunda tüzel kişilikler oluşturulmalıdır.
Piyasada yaşanan fiyat ve talep dalgalanmalarında devreye girecek ve gerekirse alım veya satım yapacak bir regülasyon sistemine acil ihtiyaç vardır. Bunu temin etmek için Kaymakamlığımızın ve özellikle Belediyemizin mevcut veya oluşturulacak bir Belediye İktisadi Teşekkülünün (B.İ.T), ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının da iştirak edeceği bir şirket oluşturulabilir.
Yıllık yüz bin ton ürün üretmenizden çok o ürünü hangi şartlarda değerlendirdiğiniz, ambalaj ve markalaşma ile sağlanacak katma değerinizin olup olmadığı, yurt içi ve yurt dışı satış şartlarınız daha ön plandadır.
Silifke Atayurt bölgesinde çilek satış kooperatifi neredeyse 30 yıldır kurulmuş çalışırken, daha dün kayısıya girmiş olan Silifke-Tarsus bu konulara girmişken, erik için Silifke de benzer yapı kurulmuşken, İlçemizin üreticisini bu kadar korunaksız bırakması, piyasayı başıboş bırakması kesinlikle kabul edilemez bir durumdur.
Konuyla ilgili çalışmalarım mevcut olup çalışma grubu oluşturulması halinde iştirak etmeye hazır olduğumu, elimi taşın altına koyup gerekirse sorumluluk alacağımı sizlerin bilgisine sunarım.


2169 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı