Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam8
Toplam Ziyaret842054
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
SAHİPSİZLİK
03/10/2018
22 Kasım 2017 tarihli köşe yazımda “İmdat, Hırsız Var!” başlığıyla yazmıştım, İlçemizin tarımsal ürünlerinin değerlendirilmesinde yaşadığımız sıkıntıları, problemlerimizi, konuya taraf ve müdahil olması gereken Kurum ve Kuruluşların duyarsızlıkları, muhtemel çözüm önerileri üzerine dertleşmiştik.
Aradan bir yıl geçti ve durumda bir değişiklik yok maalesef, zeytin sezonunun gelmesiyle birlikte zeytin üreticisi hemşerilerimin feryatları yine göklere yükseldi. Vasıflı ve iyi tarım uygulamasına uygun hatta organik tarım uygulamasına yakın vasıftaki zeytinimiz 1-3 TL arasında fiyatlarla(!) gaspedilmektedir.
Burada üreticilerimize nasihat eden, şöyle yapsınlar böyle yapsınlar diyenlere bir şey hatırlatmak isterim; sıradan vatandaşa gelene kadar, Hükümet'ten Bakanlıklara, Kaymakam'lıktan Belediye Başkanlığı'na, Ziraat Odasından Ticaret Odasına kadar onlarca yüzlerce sorumlu varken, ortalama vatandaşa eleştiri kalmaz.
Konunun resmî ve STK muhatapları, artık iyi niyet beyanları ve durum açıklamaları yapmaktan vazgeçip harekete geçmelidirler. Aksi halde, yaşanılan durumdan-bir şekilde-memnun oldukları ya da her hangi bir planlarının-projelerinin bulunmadığı açığa çıkmış olacaktır.
Tarım sektörü, durumu itibariyle stratejik sektördür, mesele sadece ekonomik değildir, nüfusun önemli bir kısmının bir arada ve sosyal anlamda sağlıklı kalması bakımından hayatî bir konudur. Tarım kesimi doğru yönetilmez ve yönlendirilmezse köyden şehire plansız göçten tutun, aile parçalanmalara kadar ekonomik ve sosyal maliyeti çok ağır olur.
Kısaca; tarım kesimi ve tarımsal üretim, serbest piyasa denilen vahşi mekanizmanın eline kuzunun kurda teslim edildiği gibi VERİLEMEZ. Hele, “ne olacak canım, akıllı olsunlar, kendilerini korusunlar” diye bir yaklaşım Ülkemiz şartlarında kesinlikle mümkün ve muteber olamaz.
Konunun resmî ve STK muhatapları artık ortaya çıkmalı, konuyla ilgili istişare mekanizmalarını çalıştırıp özellikle Ege Bölgesindeki sektörel yapılanmaları (Marmarabirlik vb) inceleyip İlçemize hızla adapte edilerek harekete geçilmelidir.
Zaman ortaya çıkıp elini taşın altına koyma zamanıdır. Önümüzdeki yerel seçimler vesilesiyle, İlçemizin temel geçim kaynağı olan Kayısı, erik ve zeytindeki projelerini, ürünlerimizin değerlendirilmesi için neler yapacaklarını anlatmalı, hemşerilerimizin de, siyasi farklılıkları bir yana bırakıp İlçemizin menfaatleri etrafında birleşmeleri gerektiği kanaatindeyim.
Şahsım ve sevdiklerimin geleceği adına, İlçemizin taşıyıcı ürünlerinde bu gidişi sona erdirecek şekilde halkımızın menfaatine projeleri olmayan, bu projeleri baştan ikna edecek şekilde açıklamayan hiç kimseye oy ve destek vermeyeceğimi bu vesileyle ilan etmek istiyorum.

NOT 1:

Yetkili ve İlgililere soralım; Mevcut zeytin alım sistemi (elek vb) Tarım Bakanlığınca 23 Ağustos 2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan “Türk Gıda Kodeksi- Sofralık Zeytin Tebliği'ne” ne kadar uymaktadır? Marmarabirlik dahil Ege bölgesinde de kullanılan bu sistemle İlçemizde kullanılan zeytin alım sistemi aynı mıdır? 1 kilogramdaki zeytin adedi esas alınan düzenlemeye aykırı şekilde satın almalar yapılıyorsa, bundak
i kul ve devlet hakkını kim arayacaktır?
NOT 2:

Zeytin satın alan “elek” lerin kontrollerini kim, hangi aralıklarla ve hangi yöntemlerle yapmaktadır? Kontroller, nizamî ve habersiz mi yapılmaktadır? Yoksa tamamen alıcının vicdanına mı bırakılmaktadır? Serbest piyasada “Vicdan” diye bir şey var mıdır? Zaten üç otuz paraya gaspedilen üreticinin alın teri, bir de kötü niyete açık sistemlerle mi işlenmektedir?

NOT 3:

Edremit Ticaret Borsası sitesinde satışı yapılan zeytinler farklı bir ürün müdür, yoksa İlçemiz zeytinlerinin mi bir kusuru vardır? Mut'ta 1-2 TL ye satın alınan zeytin, nasıl oluyor da Edremit'te kat kat fazla fiyata satılabiliyor? (https://borsa.tobb.org.tr) , (https://borsa.tobb.org.tr/fiyat_borsa.php?borsakod=5ED20)

NOT 4:

İlçemiz üreticilerinin yıllık 150.000 Ton üretim baz alınırsa, ortalama 1 TL den bile olsa 150 Milyon TL sinin GASBEDİLMESİNE ne zamana kadar izin verilecektir?

NOT 5:

Geçen yazımda yazmıştım: “Oturulan koltuklar, makamlar “şikayet etme mercii” değil, çözüm bulmak içindir.” Bu soru bir yıldır, hatta daha uzun süredir cevapsızdır, bu soruya cevap veremeyecek olanların o koltuklarda bulunmamaları, bu cevapları hazırlamayanların da oylarımıza talip olmamaları gerektir.


2806 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KİMLER MUTLU? - 24/09/2024
KİMLER MUTLU?
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR? - 20/09/2024
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR?
TEKRAR MERHABA - 17/09/2024
TEKRAR MERHABA
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
 Devamı