Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam97
Toplam Ziyaret768194
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
SÜREKLİ KRİZ DÖNEMİ
14/07/2021
Bir iş adamı dostumuzla sohbetteydik, elbette konu döndü dolaştı, “ne olacak bu memleketin hali?” sorusuna geldi.
Mevcut durumda, piyasalar açısından Hükümetin ciddi bir güven bunalımı oluşturduğunu, özellikle (daha önce detaylı yazdığım üzere) yabancı yatırımcı ve finans kuruluşlarıyla doğru ilişkiler kurup geliştiremediğini, ekonomik sistemin enflasyon ve devalüasyon (ya da hayat pahalılığı ve paramızın değer kaybı) arasına sıkışıp ezilmekte olduğunu, pandeminin de üzerine tuz biber ektiğini anlattım. Ekonominin tıknefes olduğunu, tahammül kapasitesinin sınırlarını aştığından bahsettim.
Cevap şöyle oldu; “Çok karamsarsınız, iki yıldır böyle söyleyenler var ama patlama olmuyor” dedi.
Cevaben, 1994 ya da 2001 de olduğu gibi birkaç günde adeta volkan gibi patlayan bir yapı beklememesini, ekonomimizin gerek rakamsal gerekse niteliksel anlamda gelişmesinin etkisiyle daha çok “sürekli kriz” denebilecek bir kaynama, fokurdama hali yaşadığını, varlıklarımızın, şirketlerimizin adeta bir değirmende öğütülür gibi yavaş yavaş yok olmakta olduğunu anlattım.
TL iç borçlanmanın ikiye katlandığı, asla tasvip edilmeyecek döviz cinsi ve altın cinsi iç borçlanma yapılmak zorunda kalındığı, Merkez Bankasının yasal yedeklerine kadar kullanılıp TCMB ve Kamu Bankalarının elindeki neredeyse tüm dövizlerin satıldığı, Hazine kağıtlarıyla şişirilen Kamu Bankaları bilançolarının akla zarar yöntemlerle sonuna kadar istismar edildiğinden bahsettim.
Daha anlaşılır anlatmamı isteyince; “Siz iş adamısınız, tüm çek karnenizi yazıp birilerine verseniz, tüm tedarikçilerinizden açık hesap/vadeli mal alsanız, tüm müşterilerinizden satacağınız/üreteceğiniz mallara karşılık avans alıp kullansanız, tüm bankalardaki kredi limitlerinizi sonuna kadar kullansanız, tüm kredi kart limitlerini harcasanız, üstelik tüm bu taraflarla tartışmalı/kavgalı bir üslupla hareket etseniz, başınıza ne gelmesi ne beklenir?” dedim.
“Muhtemelen iflas ederim” dedi. Allah korusun, ülkemizin başına o gelmez ama ciddi enflasyon/hayat pahalılığı ile döviz kurlarındaki kademeli artışlar yaşamaya devam edeceğiz maalesef.
Kaynar suya atıldığında kaçışıp da canlarını kurtaran ama yavaş yavaş ısıtılan suda haşlanıp ölen kurbağalar misalini yaşıyoruz adeta.
Eskiden “mütemadiyen” denirdi, sürekli kriz halindeyiz maalesef.


1489 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı