Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam92
Toplam Ziyaret768189
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
ARAŞTIRMAK LAZIM
08/07/2020
Her milletin tarihsel gelişimi, yaratılışının dokusu, ortalama insan yapısı farklı farklıdır malumunuz. Cenab-ı Allah milletlerin bu farklılıklarını aklını kullananlar için ayettir diyerek vasıflandırıyor. Milletlerin avantajlı ve dezavantajlı taraflarını bilerek, olumlu yönde geliştirmek/iyileştirmek de yöneticilerin becerisine kalmıştır elbette.
Ortalama Anadolu insanının özellikle dinî konularda birilerine aşırı sevgi duyup o kişileri yüceltip adeta insanüstü hale getirdiklerini anlatan güzel bir sözümüz var; “Şeyh uçmaz, müritleri uçurur” diye. Bu durum tarih boyunca genelde maddî gerekçelerle kötüye kullanılmış bir zaafımız.
Bu tür yapılanmalar insanlara dünya ve özellikle de ahiret saadeti/cennet garantisi (Bazen zımnen, bazen açıkça) vermektedirler. Bu yola/yapıya/gruba girmeniz adeta “bedavaya (!) cennet” fırsatı olarak görülmektedir.
Bu tür yapılanmalar genellikle Allah tarafından seçilmiş, özel görevlendirildiği iddiasıyla çevrelerindeki kişiler tarafından kutsanan, ilgili kişinin doğrudan Allah'tan emir aldığı kabul edilen tak-şak tarzı çalışan mekanizmalardır. (Örnek; FETÖ)
Dolayısıyla sistemin başındaki kişi/kişiler ve her türlü eylemleri kesinlikle sorgulanamaz (Lâ Yüs'el), hesap sorulamaz, itiraz edildiğinde Allah'a âsi olunacağı kabul edilen insanüstü varlıklardır. Özellikle tarikat yapılanmalarının başındaki kişiye yönelik en küçük eleştiri mümkün görülmemekte, her türlü akıl yürütme, düşünme faaliyeti yasaklanmakta, tam bir teslimiyet talep edilmektedir.
Bu konuda çok kullanılan bir kalıp var, bu tür yapılara kabul edilip içerisinde kalarak dünya ve ahiret saadetini temin için, “gassalın (ölü yıkayan kişi) önündeki meyyit (cenaze) gibi” olmanız talep ediliyor. Adeta kapıda aklınızı askıya asıp içeriye öyle girmeniz talep edilmektedir.
Facia tarafı ise; bu tür yapılarda baştaki kişiyi/kişileri bir şekilde etkilemeyi başardığınız zaman, yapıdaki hemen herkese -akla zarar olsa bile- her şeyi yaptırmanız, istediğiniz yöne çekmeniz mümkün hale gelmektedir.
“Ya, pamuk gibi, zamane sahabesi gibi adamlar nasıl oldu da 15 Temmuz'da kendi milletine kurşun sıktı, nasıl hak yedi, nasıl soru çalıp kul hakkına girdi” gibi soruların hemen hemen tamamının cevabı bu yazdıklarımdır.
Şimdi, önemli bir korkum/endişem var, mevcut siyasi partiler ve başındaki insanlarda bu tür bir evrim yaşanıyor uzun süredir, lidere ve/veya çevresine itiraz ya da eleştiri getirmek kellenizin uçurulmasına, sosyal medyada linç edilmenize vb şeylere yol açıyor. Adeta “Hikmetinden sual olunmaz”, insanüstü vasıflarda bir lider kültü oluşmuş durumda, üstelik neredeyse tüm partilere yayılmış bir durum bu.
Sosyologların, psikologların ve bu konuyla bağlantılı bilim adamlarının bizim millet olarak bu duruma yatkınlığımızın sebeplerini araştırmalarında fayda var, eğitim sistemimiz midir? Mevcut kamu yapılanmamız mıdır? Düzeltmek için neler yapılabilir? Bu zaafiyetimiz nasıl olumlu tarafa çekilebilir?
Bu konuya el atmadığımız sürece, FETÖ gider METÖ gelir, filan partinin başkanı feşmekan gider, filanca gelir, fakat bizim durumumuz değişmez. Birileri lütfen bunu dert edinsin.


2082 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı