Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam44
Toplam Ziyaret841438
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
TARIMSAL SULAMA BU KADAR PAHALI OLMAK ZORUNDA MI? (1)
22/06/2016
Gazetemizde yazmaya başladığım 2016 yılı Ocak ayından bu yana, bilgi sahibi olduğum konularda mümkün olduğu kadar sizleri sıkmadan hem bilgi paylaşmaya, hem de bence önemli olan konulara dikkat çekmeye çalıştım. Ümit ederim ki meramımı anlatabilmişimdir. Dost ve arkadaşlardan geri dönüşler memnuniyet verici, inşallah netice güzel olur. 
Mübarek Ramazan ayının ilk on günü, çok şükür, nispeten serin geçti, Cenab-ı Allah oruca gücü yetenlere kolaylık sağladı. Birkaç gündür ise hava sıcaklıkları hızla mevsim normallerine, hatta üzerine çıktı malumunuz. Bu durum günlük yaşam kalitemizi düşürdüğü gibi, imkanı olan için acilen yaylaya göç edilmesini sağladı. İlçemizin temel geçim kaynağı olan bahçe ziraati yapan üreticilerimizin ise bahçelerini daha sık ve daha uzun saatler sulamalarını gerektirdi. 
“Su, Hayattır” diye çok güzel bir özdeyişimiz var, hakikaten suyun gittiği her yere hayat gitmektedir. Tarımsal üretim için de vazgeçilmez unsur, sudur. İlçemizin engebeli yapısı, temel su kaynağımızın Göksu nehri olması, su bulmanın güçlüğü yanı sıra sondajın pahalı olması, kaynak suyu ya da yüzey sularının bulunmaması, yıllık yağışın 400 mm seviyesinde (yağış açısından fakir bölge) olması gibi sebeplerle tarımsal sulama için mutlaka pompaj yapılmak zorundadır. 
Kendi bahçem bulunduğu ve elektrikli pompajla sulama yaptığımdan, bölgemizde en önemli tarımsal maliyetlerden birinin sulama maliyeti olduğunu gayet iyi biliyorum. Tanıdığım tüm üreticilerin ortak şikayeti enerji maliyetinin yüksekliğidir. Bir konuyu dile getireyim; İlçemiz pek çok avantajı bulunan damla sulama sistemi kullanımı konusunda çok başarılıdır ve bence Türkiye ortalamasının üzerindedir. Ziraat Bankasında çalıştığım dönemde en çok önem verdiğim kredi kalemlerinden biri tarımsal sulama kredileriydi. Kuru tarıma göre sulu tarım bire beşten, bire yirmiye kadar yüksek gelir sağlar, mevcut durumda olmazsa olmaz bir unsurdur. 
Geniş alanların sulanmasında; maliyetin düşürülmesi, ortak alanların ve masrafların paylaşılması, Devlet hibe ve desteklerinden yararlanılması gibi amaçlarla, ilgili mevzuat çerçevesinde Sulama Birlikleri ve Sulama Kooperatifleri kurulabilmektedir. Nitekim, İlçemizde halen Mut Sulama Birliği ve çok sayıda tarımsal sulama kooperatifi mevcut olup bir kısmı yıllardır hizmet vermekte, bir kısmı yeni kurulmuştur. 
Büyük yapı olan Mut Sulama Birliğinin yaklaşık 1.600 üyesine ait yaklaşık 10 Bin dönüm arazisi sulanmaktadır. Ancak proje sahası yaklaşık 38 Bin dönüm olup halen kapasitesinin kabaca dörtte birinde faaliyet gösterdiği görülmektedir. 
Sulama Kooperatifleri ise farklı sayılarda (100-300 arası) üyelerle faaliyet göstermektedirler. Sulama sahaları da oldukça farklı rakamlardadır ve sulama alanlarının tamamının sulanması mevcut maliyetlerle şu an için mümkün görülmemektedir. 
Mevcut sistemden dolayı, gerek Sulama Birliğinin, gerekse Kooperatiflerin mevcut durumda üyelerinden tahsilat yapıp Toroslar Edaş'a ödeme yapan tahsilat mekanizmaları olmaktan daha fazla bir fonksiyon göstermeleri mümkün olamamıştır. Üyelerinden tahsilat sağlayamamaları (Tahsilat yüzdelerinin düşüklüğü) ise zaman zaman ciddi problemlere yol açmakta, sulama imkanında aksamalar yaşanmaktadır.
Yukarıda saydığım tüm problemleri tam olarak çözmese de hafifletecek, üreticilerimiz açısından daha ucuza sulama imkanı verirken, Sulama Birlikleri ve Kooperatifleri için gelir sağlamak suretiyle ilave yatırımlar yapma imkanı verecek bilgiler paylaşacağım kısmetse.


2496 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KİMLER MUTLU? - 24/09/2024
KİMLER MUTLU?
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR? - 20/09/2024
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR?
TEKRAR MERHABA - 17/09/2024
TEKRAR MERHABA
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
 Devamı