Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi26
Bugün Toplam308
Toplam Ziyaret768405
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
POLİTİK (?) FAİZ
16/02/2022
Hayatının 20 yılından fazlası bankada bugünkü rakamlarla milyar TL seviyesinde kredi kullandırmakla geçmiş bir insanım. Son 8 yıldır da bu bilgi ve birikimimle ağırlıklı olarak finans ve bankacılık konusunda hizmet vererek hayatımı idame ettiriyorum.
Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle kullandırılacak kredi kampanyasını açıkladı sayın bakan. İfadeleri sıkıntılıydı, geçmiş KGF kullandırımlarını ve uygulamayı yapan bakanları, bürokratları adeta gömdü farkında olmadan, kampanyaların başarılı olmadığını, hedeflenen şeylerin sağlanamadığını, verilen kredilerin kata, yata, özel harcamalara, döviz alımına vs gittiğini söyledi. Ki, doğrudur, önemli oranda öyle olmuştur.
Bankacılıkta pek görülmeyen ilginç uygulamalar icat ettiler epeydir. Kredi kullanan firmalara “krediyi amacına uygun kullanacağım, (zinhar) döviz almayacağım” tarzı taahhütnameler imzalatıldı. Biraz bankacılık tecrübesi olan herkesin bildiği üzere, bu uygulama, takibi mümkün olmayan, ayağı yere basmayan, tamamen anlamsız bir evrak kalabalığından başka bir şey değildir.
İnsanların yatırım yapmaları, kullandıkları kredileri amacına sarf etmelerinin başka yolu var oysa. Güven verirsiniz, işinin ehli insanlarla çalışırsınız, politikalarınız uzun vadeli ve temel finans ve bankacılık prensiplerine uygun olur, öngörülebilir ve genel piyasa beklentileriyle uyumlu işler yaparsınız ve benzeri. Hükümet, inatla o yola gitmiyor, akla zarar yöntemlerle, adeta milletimizin geleceğini ipotek altına alacak işler yapıyor.
Nitekim, sosyal medyada da önceden paylaştığım üzere, kur korumalı mevduat uygulamasıyla döviz kurundaki artışın riskini Hazineye yükledikleri gibi, ilave olarak “altınını getir, TL ye çevir, vadeli yap, altın fiyatı artarsa aradaki farkı da Hazine ödesin” gibi yine akla zarar riski milletimizin geleceğine yüklediler.
Bu arada, çok sayıda çelişki arasında, “döviz ya da altından Hükümetin talebiyle TL ye dönüp vadeli para yatırmak” sıkça söyledikleri Nas'lar açısından sıkıntılı değil(!) anlaşılan, enflasyon çok daha yüksek olduğundan nasıl olsa enflasyondan düşük oranda faiz veriyoruz, bu da faiz sayılmaz diye düşünüyorlar sanırım.
Yazdıklarımla ilgili kafası karışanlar varsa, bundan önceki iki yazımda (Faiz konusundaki kafa karışıklığı 1-2) bahsettiğim tanımlamalara bakmalarını rica ediyorum.


1094 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı