Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam262
Toplam Ziyaret768359
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
SITKI SOYLU AMCAM
30/03/2022
Her toplumun, her bölgenin, çevrenin seçkin, özel nitelikli insanları vardır, iyi ki de vardır. Onlar, içlerinde yaşadıkları toplumun birkaç adım önünde, ufukları geniş, kültürlü ve medeniyetin geldiği noktadan haberdar, marka olmuş insanlardır.
Yaşadıkları dönemde genellikle çevreleri tarafından yeterince kıymetleri bilinmez, verdikleri emekler, yaptıkları araştırmalar ve ufuk açıcı ifadeleri, yazıları, eserlerinin değeri yeterince anlaşılmaz. Elbette durumun farkında olan önemli bir kesim de değer bilir ancak bu durum genelde yaygın değildir.
Rahmetli Sıtkı Soylu amcam, ata dostumuzdu, babam Fotoğrafçı Orhan'ın çok yakın arkadaşı, yakın dostuydu, yaşça büyük olduğundan “Sıtkı Abi” siydi. Evimizde adı çok sık geçerdi ve elbette bizim için “Sıtkı Amca” idi. Bir ayrıntıyı hatırlarım, babam bahsederken çoğu zaman adı ve soyadıyla “Sıtkı Soylu abi” diye bahsederdi, tamamen saygıdan olduğunu yıllar sonra idrak ettim. Hakikaten soyadı gibi soylu, beyefendi, asil bir insandı.
28 Mart 2001 tarihinde 74 yaşındayken kaybettik. 21 yıl geçmiş, hayat hakikaten çok hızlı akıyor. Çok sevdiği eşi, hayat arkadaşı, çocuklarının annesi, onca yıllık evliliklerinden sonra hâlâ adını söylerken sesinin titrediğini hatırladığım “Zehra” sını, Zehra yengemizi kaybetmeye dayanamamış, yaşadığı şiddetli rahatsızlıkla üç ay geçmeden yâreninin arkasından gitmişti.
2015 den beri benim de yazılarımın yayınlandığı “Mut'tan Haber gazetesini 1970 li yıllarda, tüm imkansızlıklar içinde Yeni Matbaayı da kurup Mut İlçemizin hafızası olarak hizmete soktu. Yirmili yaşlarından itibaren Gaziantep ve daha sonra Karaman'da gazeteler yayınlamıştır. Sonraki yıllardan hatırlarım, bir ara günlük yayınlayacak kadar üretken (asıl kelime velûd ama anlaşılmayabilir) bir gazeteci yazardı. Yayınlayamadığı bir şiir kitabı da olduğunu biliyorum. Yazdığı makaleler, inceleme yazıları ve hazırladığı köşeleri okumak küçük yaştan itibaren severek yaptığım bir faaliyetti.
Hani, yakınlarında olsam, sohbetinden istifade etsem, güncel konulardan tut da tarihe kadar pek çok alanda bilgilerinden faydalansam dediğiniz tipte insanlardandı. Gündelik, çok basit ve sıradan konularda bile öylesine derin analizler yapardı ki, hayatta hiçbir şeyin göründüğü kadar basit olmadığını idrak ederdiniz.
Ortaokulu bitirdikten sonra Lise için Konya Gazi Lisesine yatılı okumaya gittim, devamında Üniversitede de sadece yaz aylarında, özel sektör ve Ziraat Bankasındaki çalışma dönemimde ise yıllık izinlerde kısa süreli Mut'a gelebildim. Allah'tan bir dönem babam komşu olmak niyetiyle Sıtkı amcamın da çok sevdiği Zeyker yaylasındaki bir arsasını yayla evi için verip bir araya gelmişti de yaz aylarında olsun görüşebiliyordum.
Ne zaman görsem, kitap okur ve notlar alırdı. İnternetin olmadığı, bilgiye ulaşmanın çok zor olduğu yıllarda kalan tek yol olan geniş bir kütüphanesi vardı. Çok sayıda kitabı aynı anda okuduğundan, ayraçlarla kaldığı yeri belli olan kitaplar görürdüm masasında.
Memuriyette bulunduğu dönemlerde hasbelkader O da Ziraat Bankasında çalışmıştı, o günlerden anılarını anlatır, tavsiyelerde bulunurdu. Memur olarak çalışmak onu tatmin etmemiş, özel sektöre, kendi işine hem de birkaç defa geçmişti ki, uzun yıllar sonra ben de aynı yolu izleyecektim.
Gerek Mut tarihi ve kültürü, gerek Kurtuluş savaşı döneminde Mutlular, gerekse Karacaoğlan başta olmak üzere İlçemizin geçmişinde yer alan Nure Sofi gibi miraslarımızla birlikte Yunus Emre konusunda da çalışmaları yayınlanmıştı. Yayınladığı kitapları, yazıları, makaleleri ile ulusal çapta tanınmış, yazdığı konularla ilgili ansiklopedi ve her türlü yayında çok sayıda atıfta bulunulmuştur.
Babamın da çok sevdiği sivil toplum kuruluşlarında yer almayı, siyasetin içinde yer almayı severdi. Bilenler bilir, pek çok hayırlı işte birlikte yer almışlardır. Bir dönem siyasette İlçe başkanlığı yapmış ve Belediye başkan adayı da olmuştur.
Kültürel mirasımızın sonraki nesillere aktarılmasında emekleri çoktur. Karacaoğlan'ın mezarının Mut'ta olduğuna dair çalışmaları, yerel kültürümüzün derlenmesindeki emekleriyle unutulmaz bir büyüğümüzdü. Keşke ömrü vefa etse de yarım kalan eserlerini tamamlayabilseydi.
Sıtkı Soylu amcama ve onun çok sevdiği “Zehra”sı, Zehra teyzemize Allah'tan rahmetiyle muamele etmesini dilerim.
Tamamlayamadığı eserlerinin tamamlanması konusunda, adını taşıyan torunu Sıtkı Soylu başta olmak üzere, emektar tarih öğretmenimiz, kadim dostu Muzaffer Kılıç hocamıza ve diğer ilgililere ciddi sorumluluk düştüğünü düşünüyorum. Ayrıca yayınlanmış eserlerinin de Mut Belediyemiz tarafından yeniden yayınlanması isabetli olacaktır.


1578 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı