Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam106
Toplam Ziyaret768203
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
CAMBAZA BAK!
15/06/2022
1970'li yıllarda, aklım erdiğinde siyaset konuşulan, günlük asgari bir gazetenin alındığı, haftalık bir bazen iki dergi okunulan bir evde yaşadım. Babam esnaftı, dükkanda da siyaset ve memleket idaresi konuşulurdu bol bol. O yıllar, siyasî istikrarsızlığın tavan yaptığı, bir takım alengirli işlerle hükümet kurulup hükümet yıkıldığı, ortalama iktidar sürelerinin bir yılın altında olduğu yıllardı.
Üstüne bir de İlçemiz Mut'ta çok fazla hissedilmese de ülke çapında anarşi ve bir kısım terör eylemleri yaşanmaktaydı ki, sonradan bu tür olayların tırmandırılmasının bizzat güvenliği sağlaması gerekenlerce yönlendirildiği, 12 Eylül 1980 darbesine zeminin hazırlandığı bizzat kendilerince açıklandı.
İlk o zamanlarda duymuştum; “Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde…” diye başlayan nutukları. Darbecilerden sonra başa gelen hemen herkes (Özal'dan Erdoğan'a kadar) aynı kalıbı kullandılar, hem de saymak mümkün olmayacak şekilde.
Bir de “laiklik elden gidiyor, şeriat devleti kuruluyor…” ile başlayan nutuklar atıldı bolca bizlere ve tüm vatandaşlara. Karşıtı olarak “din elden gidiyor, yetişin ….” ile başlayan nutukları da çok fazla dinledik.
Başka versiyonları da sayılabilir tabii ki, ilgilisi bilecektir. “Dövlet bize bahmir” den tutun da “bunların hepsi dış güçlerin, Yahudi ve Masonların işi…” ne kadar bir çok laf.
Bilinen örnektir, insanların toplandığı yerlerde ilgi çekici bir şeyler yapılır ve bu arada cepçilik/tırnakçılık yoluyla insanların cüzdanları çekilir, mağdur edilirler. “Cambaza bak…” sözü bu mesele işaret eder.
Yıllar sonra idrak ettim, siyaset/politika, amacına yani iktidara ulaşabilmek için “her türlü değeri” malzeme olarak kullanmaktan kaçınmıyor, toplumun dikkatini istediği gibi yönlendirebilmek için kullanıyordu.
Oysa onlar açısından her zaman işler tıkırındaydı, yukarıda saydığım sebeplerden cambaza baktırdıkları kitleleri istedikleri gibi yönlendiriyor, iktidarın ya da başında bulundukları siyasî yapının nimetleriyle yaşayıp gidiyorlardı.
Cambaza bakan topluluklar, siyasetçilerin işaret ettiği yönde oy veriyor, istedikleri gibi hareket etmelerine imkan sağlıyorlar, karşılığında da ağızlarına bir parmak bal (!) çalınıyordu, bir daha lazım olana kadar.
Sonraki yıllarda okuduğum İslam –siyasi tarihinin de (Selçuklu, Osmanlı dahil) neredeyse birebir aynı olduğunu görünce, iyice emin oldum.
Bu seçimlerde, yukarıda saydığım klişeleri kullanan hiçbir partiyle işimin olmayacağını şimdiden beyan ve taahhüt ederim. Ayakları yere basmayan, bir takım yuvarlak laflarla ikna etmeye çalışan hiçbir yapılanmada yokum.
Sadece, ne yapacağını, nasıl yapacağını, neden yapacağını, hangi kaynak ve imkanlarla yapacağını, takvimlendirilmiş şekilde yazılı olarak taahhüt eden bir siyasi partiye vatandaş olarak destek vermek istiyorum. Yeter artık, cambaza çok uzun yıllar baktık.


1102 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı