Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi28
Bugün Toplam310
Toplam Ziyaret768407
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
İLÇEMİZDEKİ YENİ YAPILAN KONUTLARIN DURUMU VE DEĞERİ
06/04/2016
Bir önceki yazımda gayrimenkulle ilgili bir giriş yapmış, bazı tanımlar ve bilgiler vermiştim. Bu hafta İlçemizdeki inşaat furyasıyla yapılan/yapılmakta olan mülklerin durumuyla ilgili paylaşımlar yapmak istedim. 
İlçemizdeki yaygın şekilde yapılan kaliteli, kaloriferli, asansörlü konutların yaygınlaşmasını memnuniyetle izlemekteyim. Modern şehir hayatının gerekleri, insanımızın beklentilerinin yükselmesi sebebiyle yeni yapılan konutlara yoğun talep söz konusudur. 
Gerçekten bu konuda oldukça gecikmeli bir süreç yaşanıyor. Diğer şehirlerde gerek eski binaların yıkılıp yenilerinin yapılması, gerekse boş arsalar üzerinde genelde kat karşılığı müteahhitlik şeklinde yapılan inşaatlar çok önceki yıllardan başlamıştı. Özellikle ana arterimiz olan Atatürk Bulvarı üzerindeki eski yapılar, şehrimizin ilk izlenim açısından olumsuz bir görüntü vermesine, eski ve yıkık binalarla dolu bir şehir olarak hatırda kalmasına sebep oluyordu. 
Şehircilik adına Belediyemiz ve Büyük Şehir Belediyemizin yaptığı çalışmalar şehrin görünümünü güzelleştirir, imajını yükseltirken, bir yandan da özel teşebbüsün şehrin çehresini değiştirmesi kendiliğinden güzel bir işbirliği oluşturmaktadır.
İlçemizden geçen yabancı misafirlerimizin İlçemizi güzel hatırlamalarına katkıda bulunacak peyzaj yapıları, çevre düzenlemeleri, parklar, üst geçitler vb üst yapı yatırımları yanı sıra son dönemde yapılan “Mut Kayısısı” ve “Mut Zeytini” heykellerinin de son derece olumlu adımlar olduğu kanaatindeyim. Bir adım ileri götürerek, tüm halkımızı, Belediyemizi ve resmi kurumlarımızı bu heykellerin bulunduğu kavşakları “Kayısılı Kavşak” ve “Zeytinli Kavşak” olarak anmaya, isimlendirmeye davet ediyorum. Mutlu Değerleme Danışmanlık olarak özellikle bankalara düzenlediğimiz ekspertiz (değerleme) raporlarında, yol tariflerimizde kullanmaya başladığımızı memnuniyetle paylaşmak isterim. 
Binaların çoğalması ve araç sayısının artmasıyla birlikte, yeni yapılan konutların önemli bir eksikliği dikkat çekmektedir; Otopark ve yeşil alanları maalesef genelde bulunmamaktadır. Bu durum da özellikle yüksek katlı binaların yaygınlaşmasıyla, dar alanda araç yoğunlaşması meydana getirdiğinden, sokakların, caddelerin kendiliğinden otoparka dönüşmesine, yaya güvenliğini azaltarak, hayat kalitesinin hayat kalitesinin düşmesinde yol açmaktadır. 
Nüfus yoğunluğu sebebiyle de yeşil alan talebi artmakta, Belediyenin bu konudaki yükünü ve sorumluluğunu arttırmaktadır. Planlamalar yapılırken ve yapı ruhsatları verilirken bu konu en hassas bir mesele haline gelmiştir. Belki de büyük şehirlerdeki tarzda; otoparkı, yeşil alanları, çocuk parkları vb yaşam alanları bulunan site hayatını yaygınlaştırma zamanı geldi, ne dersiniz?
Bir mülkün değerini, öncelikle arsa fiyatı, daha sonra inşa edilme maliyeti, en sonra da konum, yön, muhit gibi sübjektif kişiye özel değişen kriterlerden oluşan şerefiyesi belirler. Şerefiye; bir mülkün alıcılar tarafından talep edilmesine sebep olan özellikleridir denebilir. Bu açıdan arsa fiyatı ve inşa maliyeti birbirine yakın bile olsa, şerefiye farkı sebebiyle bir dairenin fiyatı diğerinin iki katı olabilmektedir. 
İlçemizdeki yeni yapıların değerlerine gelince; inşa kalitesine, bulunduğu konuma, kata, yönüne, bulunduğu muhite, ticaret ve sanayi bölgesinde olmasına, yakınında resmi ve özel kurum/kuruluşların bulunmasına, çarşı pazara yakınlığına göre değişmekle birlikte ortalama metrekare fiyatı 900-1.200 TL arasında değişmektedir. 
Çok sayıda yaptığım ekspertiz işlemlerinde dikkatimi çeken önemli bir nokta; Genellikle meskenlerin kat irtifakı tapusunun alınmasıyla yetinilmesi, iskanın alınması (Yapı Kullanım İzin Belgesi) konusunun ihmal edilmesidir. Alıcı açısından mülkün Belediye, SGK ve Tapu Müdürlüklerinde büyük oranda problemsiz olduğunu garanti eden Kat Mülkiyeti tapusunun (Pembe Tapu)  talep edilmesinde fayda vardır. Böylece, gayrimenkulün bağımsız bölümlerini gösteren projesinin onaylandığını ve kullanım alanları ile bu alanların hisseleri belirlenmiş bir mülk alınmış olur. Pembe renkli tapu demek; tüm yasal işlemleri tamamlanmış, gerekli izinleri, ruhsatları ve iskanı alınmış, kat mülkiyetine geçilmiş mülk anlamına gelir. Sadece mülkün tapusunu almış olmak, bazen problemleri de birlikte satın almış olmak anlamına gelebiliyor çoğu zaman. Burada, Mülkle ilgili bazı problemlerin olabileceğine itirazımız yoktur ancak alıcının bu problemleri bilmesi, kabul etmesi ve fiyata yansıtmasının adil olacağı kanaatindeyim.  


1938 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı