Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam76
Toplam Ziyaret767899
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
ÇARŞI KARIŞTI
25/03/2020
2020 yılı başında yazdığım ekonomideki beklentilerimle ilgili yazımda en iyi ihtimalle tatsız tuzsuz bir yıl olacak demiştim. Üzerine Korona virüs (Covid-19-Çin Virüsü) küresel salgını da (Pandemi)  fazlasıyla tuz biber ekti ve tam manasıyla çarşı karıştı. 
Bir taraftan haklı olarak kamu otoritesinin kısıtlamalarıyla gerek kamu kesimi gerekse reel kesim (hizmet, ticaret, pazarlama vd) hızlıca önce iş yavaşlatmaya sonra da tamamen tatil etmeye mecbur kaldılar. Bir taraftan da hastalığın verdiği moral çöküntüsü zaten olmayan büyümeyi, küçülmeye (resesyona) dönüştürüyor. 
Dünya ile birlikte ülkemizde de üretim ve ticaret kafa üstü çakıldı. Dünyanın bu yılı küçülmeyle geçireceği, dolayısıyla bizim de benzer bir akıbet yaşayacağımız kesinleşti desem abartmış olmam.
Amerikan Merkez Bankası (FED) önce % 1 seviyesine, arkasından da 0'a (Sıfır) çekti. Önce 1 trilyon dolar karşılıksız para basacağını (parasal genişleme diye janjanlı bir lafla tanımlıyorlar), hemen arkasından da son sürat “ne kadar lazımsa o kadar” sisteme karşılıksız para vereceğini ilan etti. 
FED'in yaptıkları “Vaziyet alın, çarşı karışacak” olarak okundu ve anlaşıldı, nitekim tüm piyasalarda paniğe yol açtı
Merkez Bankamız başta olmak üzere Hazine yönetimimiz bir kısım tedbirler açıkladı ama daha çok kamu alacaklarının ertelenmesi ya da kamu bankalarının tahsilatlarını ertelemeye ve özel bankalara da dayatarak zaman kazanmaya dönük adımlar atıldı. 
Oynayamayan gelin, yerim dar dermiş, kamunun bolca parası yok ki neyi versin? 2018 yılından bu yana yaşanan sıkıntılarda eldeki hemen tüm kurşunları, tüm cephaneyi harcadı, yedek bir şeyler de yok, daha önce yazdığım gibi tek çare borçlanmayı arttırmak ki yabancı sermaye çıktı, dönmüyor, iç piyasanın da mecali yok, ya da karşılıksız para basmak ki sonucu enflasyonun zıplaması, fakirleşme olacaktır.

TEMELİNDE AHLÂK OLMAYAN İDDİA BOŞTUR

Bir de çuvaldızı kendimize batıralım; salgın öncesi üç otuz paraya satılan dezenfektanlar, kolonya vb hijyen ürünlerinde karaborsacılık yapıp fiyatları zıplatanlar, temeli ahlâk olmayan hiçbir sistemin/inancın doğru olamayacağı ve yaşayamayacağını bilmiyorlar mı? Kul hakkı, vebal, ayıp günah onlar için bir şey ifade etmiyor mu?
İşin diğer tarafına bakarsak, üç kuruşa mal edilecek maske, eldiven ve günlük kullanımda tedbir sağlayacak ürünlerin dağıtımını yapmaktan aciz, fakir  bir devletimiz mi var? Neden bir kısım kötü niyetli çapulcunun operasyon yapmasına müsaade ediliyor? (Hakkını yemeyelim, İç İşleri Bakanımız Süleyman Soylu sert bir açıklamayla uyardı ama takip edilecek mi, şüpheliyim.) Her şehirde hijyen merkezleri oluşturulsa, hem bilgilendirme yapılıp hem de bu tür ürünlerin dağıtımı yapılsa, gelemeyenlerin ayağına götürülse, fena mı olur? Yapılacaksa da neden bu kadar gecikti?
Tüm ihtiyaçların ertelenebildiği bir ortamda, gıda ihtiyacının elzem olduğu aşikar, bu durum gıda fiyatlarının artmasına yol açacaktı, nitekim gereksizler fırsattan istifade zamlar yaptılar. Önümüzdeki süreçte de bu artışların devam edeceğini öngörüyor ve Hükümetimizi üreticileri desteklemeye davet ediyorum. İlçemiz açısından, kayısı başta olmak üzere bol ve bereketli bir yıl diliyorum.

TEŞEKKÜR

Sağlık Bakanımız başta olmak üzere, tüm sağlık çalışanları ve sektörün paydaşları Allah için müthiş bir mücadele veriyorlar, toplam olarak müteşekkiriz gerçekten. Maddî manevî borçlandık bu fedakâr insanlarımıza. 

ÜMİT

Haddimi aşmak istemem, konunun uzmanı hiç değilim ama Çin ve Uzak Doğu ülkelerinde salgının gidişatından, başladığı günden pik noktasına ulaştığı günlere, sonra da azalmaya başladığı zamana bakınca, ortalama 1,5-2 ayda bu kara bulutların dağılmaya başlayacağını ümit ediyorum.
Hijyene, kişisel temizliğe ve ilan edilen diğer kurallara özen göstermek kadar sakin ve soğukkanlı hareket etmek, paniğe yol açabilecek sosyal medya mikroplarını/virüslerini dikkate almamak gerekiyor,
Allah'a emanet olalım.


2034 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı