Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam94
Toplam Ziyaret841488
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
DOLAR BİZİM NEYİMİZ OLUR?
29/09/2021
Tasarruf/yatırım aracı olarak dövize karşı olduğumu defalarca yazdım. İlgili Ülkeye maliyetsiz kaynak/varlık transferi anlamına geldiğinden, kesinlikle taraftar değilim.
İthalat ve ihracat işleriyle uğraşan, satın almalarında mecburen döviz kullanan firmalar/kişiler haricinde kullanılmasını da tasvip etmiyorum.
Peki, pratikte durum nasıl? Ülke olarak maalesef çift para birimimiz var, çift paralı bir ülkeyiz uzun süredir. “Tek bayrak, tek vatan “ vb söylemler kadar önemli bir konudur tek para konusu ama maalesef aynı hassasiyet bir türlü gösterilmez.
Bankalarda bulunan mevduatın yaklaşık %55 i, yani yarıdan fazlası döviz ve altın cinsinden. Yani, vatandaşımız ve Kurum/Kuruluşlarımız kendi paramızdan çok yabancı paraya inanıyor, güveniyor ve tasarruf aracı olarak görüyor.
Üstelik, 250 milyar Dolara varan ithalatımızla yurtdışından aldığımız hammadde ve malzeme başta olmak üzere, neredeyse tüm sektörlerde girdilerimiz Dolar üzerinden hesaplanıyor, neredeyse tüm hesaplamalar Dolarla yapılıp sonra Liraya çevriliyor.
Devletin, bankaların ve Firmalarımızın yurtdışından 400 Milyar Dolar üzerinde, yurt içinden de 50 milyar Dolar karşılığının üzerinde döviz ve altın cinsi borcu var. Hepsi döviz kuruna bağlı olarak günlük değişiyor
Dolayısıyla kurdaki bırakın Liralık, her kuruşluk artış, maliyet, zam, borçlanma ve fakirleşme olarak dönüyor milletimize.
Gerçi bu ülke, hem de yakın zamanlarda “ben döviz kuruna bakmıyorum” diyen Hazine ve Maliye Bakanı gördü, ne diyeceğimi bilemedim, bundan daha ilerisini düşünmekte zorlanıyorum.
Eski (meyen) o güzel dilimizde dilemmâ kelimesi vardı, unutuldu maalesef, güncel dilde ikilem, iki şey arasında kalmak, tereddütte kalmak gibi anlamlara gelir. Sanırım ondan türetilmiş trilemmâ kelimesi var, aynı anda yapılamayacak/imkansız üçlü anlamında kullanılmaktadır.
Güncel ekonomide imkansız üçlü/trilemmâ olarak adlandırılan bir durum vardır, aynı anda hem dövizi (kur) , hem sermaye hareketlerini hem de para politikasını (Faiz vb) kontrol etmek mümkün değildir .
Yani, hem faizi düşürüp hem döviz kurunu indirip hem de ülkenize sermaye akımı sağlayamazsınız. Ya dengeli götürmelisiniz ya da birinde ısrar ederseniz diğerlerinden dayağı yersiniz. Bugün başımıza gelen şeylerin bir kısmını bu izah eder.
Bu şekilde ayarlamayla, bastırmayla, küçük göstermeye çalışmayla kur problemi örtülemez. Ekonomiyi yönetenler attıkları adımların nelere yol açtığını artık görmeli ve ona göre politikalar geliştirmelidirler.
1999-2002 arasında o dönemki Hükümet (Anasol-M diye bilinir, DSP, ANAP ve MHP), inatla sabit kur rejimi uygulamaya kalkıp sistemi patlatmış, kendimize gelmemiz 2 yılı geçmişti. Sonuçta da o Hükümetteki tüm partiler ilk seçimde sandıkta baraj altında kalmışlardı. O döneme bazı açılardan benzeyen bir süreç yaşıyoruz, Allah sonunu hayır getirsin.


1552 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KİMLER MUTLU? - 24/09/2024
KİMLER MUTLU?
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR? - 20/09/2024
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR?
TEKRAR MERHABA - 17/09/2024
TEKRAR MERHABA
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
 Devamı