Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam332
Toplam Ziyaret768429
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
EKONOMİDE HAREKETLİLİK BAŞLADI, YATIRIMLARINIZI GECİKTİRMEYİN
26/04/2017
Piyasadaki en önemli belirsizlik olan Referandumun piyasa beklentileri çerçevesinde sonuçlanmasıyla birlikte, Hükümetin uzun süredir toparlamaya çalıştığı ekonomik göstergelerde iyileşme işaretleri nihayet göründü. İlk işaretleri ise Borsanın yükselişi, Döviz kurları ve kredi faizlerindeki gerileme olarak ortaya çıktı.
Piyasanın siyasî belirsizlik algısı, özellikle medyanın ülke aleyhindeki propagandasının etkisiyle ortalama vatandaşın tavrı genellikle beklemeye geçmek ve muhafazakâr davranmaktır. Yatırımlar ertelenir, harcamalar azaltılmaya, nakitte kalmaya çalışılır. Bu durum, piyasada ciddi bir nakit darlığına yol açmaktadır. Dolayısıyla, adeta “kendini gerçekleştiren kehanet” gibi, ekonomi daralmaya başlamaktadır. 
Aslında, gerek Dünya ekonomisindeki durağanlık, gerek dünyaya hâkim finans-kapitalin ülkemize yönelik yürüttükleri ekonomik çökertmeye yönelik manipülasyonlar, gerekse 15 Temmuz'un arkasından oluşan türbülansın toparlanmasına yönelik Hükümet çok ciddi adımlar atmıştı.
Öncelikle Kamu alacaklarının (Vergi, SGK, Belediye vb) yapılandırılması, KOSGEB destekleri ve krediler, İŞKUR aracılığıyla istihdamın arttırılmasına yönelik verilen destekler, Bankaların kredi vermelerini kolaylaştıracak şekilde Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı nezdinde atılan adımlar, Kredi Garanti Fonu'nun teminat desteğiyle kredi kullandırılması, bölgesel olarak ilimizdeki gibi tabiî afet yaşanan bölgelerde yapılan SGK-Vergi ödemelerinin ertelenmesi gibi isabetli adımlar atıldı. 
Mayıs ayı itibariyle daha önceki yapılandırmayı kaçırmış olanlara yeni bir imkân sağlanacağı ilan edildi. Böylece özel kesimin üzerindeki Kamu alacakları baskısı hafifletildi. Daha önce yapılandırmayı kaçırmış ya da ödemelerini zamanında yapamamış olan tüm hemşerilerimizin bu fırsattan yararlanmasında fayda vardır.
Hükümetçe alınan tüm bu tedbirler, Referandumun sonuçlanmasıyla da birlikte, etkisini net bir şekilde göstermeye başladı. Bunları sayarsak;
Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası Üretici ve Tüketici Güven endeksleri, İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranları (KKO), Perakende Sektörü Güven Endekslerinde ciddi artışlar, iyileşmeler var. Bu durum, üretici ve tüketicilerin gelecekle ilgili beklentilerinin olumlu hale döndüğünü, vatandaşın üretime, ticarete, yatırıma yöneldiğinin işaretidir.
Yıllık olarak ortalama banka kredilerinin büyüme oranı Nisan 2017 ayı itibariyle %44.2 olarak gerçekleşmiştir. Ticari kredilerde artış %42 seviyesinde olup bu durum, sanayi ve ticaret kesiminin bankacılık sistemi tarafından ciddi miktarda desteklendiğini göstermektedir.
Özetle, ekonominin genel durumu, adım adım iyiye doğru gitmekte, beklentiler iyileşmektedir. Yatırım ya da satın alma yapacaksanız, bunu geciktirmeyin, bu fiyatlardan satın alma fırsatı bir daha ele geçmeyebilir. Ev, işyeri, tarla, bahçe vb satın almalarının geciktirilmemesi, ekonominin çarklarının da hızlanmasına vesile olacaktır. 


1846 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı