Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam173
Toplam Ziyaret778801
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
HAVALE
14/09/2022
Siz ya da bir yakınınız yaşadıysanız iyi bilirsiniz, halk arasında havale geçirmek tabir edilen ve sonuçta sara (epilepsi) hastalığı olarak adlandırılan rahatsızlık, ekseriyetle yüksek ateş sonucunda beyindeki elektriksel aktivitenin bozularak kişinin kendisini kaybetmesine ve istemsizce kas hareketleri yapmasına, genellikle çenesinin kilitlenmesine yol açar.
Hastalık genelde çocukluk çağlarında yüksek ateş atakları sırasında sıkça görülür. Yaratılıştan erkek çocuklar 39,5 derece civarına kadar yükselmelerde havale geçirirken, kız çocuklar nispeten daha yüksek derecelere kadar dayanabilirler.
Çocukta ateşin o seviyelere çıkmasına izin verilmez, çıkmışsa yakından takip edilir, kıyafetleri çıkartılır, ılık suyla banyo yaptırılır. Üşüme nöbeti de geçişe kesinlikle üstü örtülmez.
Geçmiş yazılarımda defalarca ifade ettiğim şekilde, 2018 den bu yana ekonomi yönetiminin ısrarla yaptığı hatalar sebebiyle ekonomik sistem sürekli kriz hali yaşayan bir hâl aldı.
Ülkemiz gibi belli ölçekteki ekonomilerin birden bire çöküş yaşama ihtimali elbette azdır ancak yapılan uygulamalar sistemi sıkıştırdı, basıncı, harareti artırdı ve işi bilen herkes tarafından yaşanabilecek daha üst düzey bir kriz (Buhran) endişesiyle yorumlar yapılmakta.
Danışmanlık hizmeti verdiğim firmalar, dostlar, arkadaşlarım tarafından sistemin çökmesiyle ilgili sorular sorulduğunda bu havale(sara nöbeti) geçirmekten bahsediyorum. Ateşi 39 dereceyi bulmuş birinin üzerine, titriyor diye bir de battaniye örter, ateşini daha da yükseltirseniz, atak geçirmesi kesindir ama atak anını kestirmek güçtür. 39.5 de mi yoksa 39.6 da mı havale geçireceğini bilemezsiniz, belli süre o derecelerE dayanabilen bir beden aniden atak geçirebilir.
Nitekim BDDK ve T.C. Merkez Bankası, mevduat ve kredi faiz oranlarıyla, bankaların maliyetleriyle sürekli değişiklik yaparak, “ya tutarsa” tekniğiyle hayata geçirdiği uygulamalarla sistemi sınırlarına getirmiştir.
Kendilerince, faizi düşürmenin her şeyi çözeceğine inanan bu ekip, %180 lere varan enflasyon ortamında mevduat faizini %15-17 bandına, kredi faizini ise %21-27 bandına indirmişler, sistemi adeta bir düdüklü tencere misali yüksek basınçlı hale getirmişlerdir.
Daha önce yazdığım üzere, bankalar önce kredi vadelerini 1 yılla sınırlamışlar, arkasından vade 6 aya inmiş ve halen 3 ay hatta 1 ay olarak uygulayan bankalar vardır. Bazı bankalar risk almamak adına kredi soranlar yok demeseler de yaptıkları uygulamalarla kredileri kapatmış durumdadır.
Özel sektör, artan işletme sermayesi ihtiyaçları yanı sıra, kaybolan güven sebebiyle hammadde malzeme tedariki yapamamakta, adeta kan ağlamaktadır.
Bu kafa anlaşılan durmayacak. Muhtemelen bir süre sonra sayın gözleri parlayan büyük Türk büyüğü bakanımız “Ameliyat çok başarılı geçti ama maalesef hastayı kaybettik” gibi muhteşem bir vecizeyi de ekonomi tarihine hediye edecek.


1836 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı