Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam41
Toplam Ziyaret841435
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
ENFLASYON FIRTINASI
27/05/2020
Ekonomi yönetimine dair uzunca bir süredir eleştirilerim devam ediyor malumunuz. Özellikle de son bir yıldır, elbette durumu toparlamak adına yapıldığını düşündüğüm, ekonomi ve finansın tüm kurallarını zorlayan adımlardan da zaman zaman bahsettim.
2019 yılbaşından bu yana yabancı yatırımcılar her hafta düzenli olarak finans piyasalarımızdan ayrıldılar, ayrılmaya devam ediyorlar. “Bıyıklı yabancı” diye tanımlanan ülkemiz vatandaşı olup da yurtdışından ülkemize yatırım yapan, Borsada pay (hisse senedi) alan, Hazine Bonosu/Devlet Tahvili piyasasına para yatıran kesim dışarıda tutulursa, “sahici” yabancı neredeyse kalmadı desem abartmış olmam. Kalanlar da muhtemelen Hazine kağıtlarının vadesinde çıkmayı planlıyor.
Ülke borç geri ödeme kasko primi sayılabilecek olan CDS primlerimiz olması gerekenin neredeyse 4 katı, 600 baz puanlarda (%6) geziyor. Yurtdışı SWAP (para takas denebilir) piyasalarında işlemlerimiz durduruluyor. 

LİRAMIZ “DEKONVERTİBL” MI OLACAK?

Rahmetli Özal zamanında Türk Liramız uluslararası dolaşıma (Konvertibilite) açıldı ve adım adım dünya finansa piyasalarında işlem yapılan, kabul edilen bir para birimi haline gelmişti. 
Mevcut gidişatta, gittikçe içe kapandığımız ve sermaye hareketlerinin zorlaştırıldığı hatta bazı alanlarda neredeyse tamamen kapatıldığı söylenebilir. Daha önce de yazdığım gibi, ülkemiz sermaye fakiri bir ülkedir ve dış sermayeye büyüyebilmek, ilerleyebilmek, gelişmek için şiddetle ihtiyaç vardır. 
Uluslararası finans ve bankacılık piyasasında sermayenin girdiği ancak çıkamadığı bir ülke olarak tanındığımız takdirde, hiçbir yatırımcı ülkemize gerek kısa gerekse uzun vadeli yatırım yapmak istemeyecektir. 
Süreçte Merkez Bankası bilançosunun sağında solunda ne kadar imkan varsa hepsi de bütçeye alındı, uzun yıllardır görülmedik şekilde aşırı borçlanmaya gidildi. Kamu Bankalarının kredi verme potansiyelleri adeta motor çatlatacak şekilde(!) zorlandı, çeşitli muhasebe ve bilanço operasyonları ile Mevduat/Kredi oranları tarihi seviyelere çekildi. 
Yüksek miktarlarda karşılıksız para basıldı ama ondan kat kat fazla kaydî para üretildi. Bu durumun kıymetli madenler ya da rezerv paralar cinsinden karşılığı yok, büyüme ya da üretim kaynaklı da değil, dolayısıyla şiddetli şekilde enflasyona yol açmakta ve enflasyon fırtınasının içindeyiz maalesef. Üstelik teknik terimle stagflasyon (Ekonomik durgunluk içinde enflasyon) durumu söz konusu.
Kısaca, acil sermaye girişi sağlamamız hatta borç bulmamız şart hale geldi. Bu mümkün olmazsa kurları ve faizleri zapt etmek mümkün olmayacak görünüyor, inşallah yanılıyorumdur.

SWAP MESELESİ

Basitçe söylemek gerekirse, iki ülke Merkez Bankaları arasında (Örnek: Türkiye-Katar) her iki ülkenin kendi para cinsinden (TL-KRY) belli bir vadeyle (1-3 Yıl) ve rezerv para birimleri karşılığı (USD/Euro) olarak borç alıp vermeye ve aradaki faiz farkının vade sonunda mahsuplaşıldığı bir uygulama bu tip SWAP.
Çeşitli ülkelerin Merkez Bankalarıyla yapılmaya çalışılan SWAP anlaşmalarında ise Katar MB hariç ciddi bir ilerleme yok. Üstelik Merkez Bankamızın net döviz stoku 25 Milyar Dolara indi ve yukarıda bahsettiğim yurt dışı MB ile Yurt içi Bankalara yönelik taahhüt ettiği SWAP yükümlülüğü 30 Milyar Dolar üzerinde yani net rezerv eksiye dönmüş durumda.
Katar'la yapılan SWAP anlaşmasının etkili olup olmayacağına gelince, maalesef ABD/FED ya da Avrupa ülkeleri Merkez Bankalarıyla yapılmayacak bir anlaşmanın kalıcı etkisi olmasına imkan yok.

TESELLİ

Covid-19 salgınında Sağlık Bakanlığımızın ve tüm çalışanlarının, Savunma Sanayiinde ise Selçuk Bayraktar ( @Selcuk ) ve ekibinin ( @Baykar_Savunma ) İHA/SİHA/TİHA başarıları da olmasa cidden karamsarlığa kapılmamak elde değil.


2596 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KİMLER MUTLU? - 24/09/2024
KİMLER MUTLU?
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR? - 20/09/2024
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR?
TEKRAR MERHABA - 17/09/2024
TEKRAR MERHABA
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
 Devamı