Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam261
Toplam Ziyaret768358
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
İLÇEMİZDE YAPILAN İNŞAATLAR SATILIYOR MU?
20/04/2016
Bir önceki yazımda İlçemizdeki inşaat furyasıyla yapılan/yapılmakta olan mülklerin durumuyla ilgili paylaşımlar yapmıştım. Yoğun ilgi ve geri dönüşler sebebiyle devam ediyorum. 
Modern, yeni ve geniş, kaliteli ancak genellikle otoparksız, çocuk parkı ve yeşil alanı bulunmayan yapılaşmanın sıkıntılarından bahsetmiştim. Bundan sonraki projelerde başta değerli müteahhitlerimiz, mühendis ve mimarlarımız olmak üzere özel kişiler, Belediyemiz ve diğer muhatap Kurumlar olmak üzere Resmi makamların İlçemizin beton yığını ve otopark keşmekeşinde kalmaması için gerekli sorumluluğu alacaklarını ümit etmekteyim. 
İlçemizin baskın üretim deseni olan erik, kayısı ve zeytinden elde edilen gelir istikrarlı şekilde son birkaç yıldır yükselerek gelişmektedir. Bu manada; bu ürünlerin üretiminde İlçemiz çok şükür kabuğunu kırmış görünmektedir. Özellikle son on yıldaki dikimi yapılan kayısı, erik ve zeytin fidanlarının mahsule dönmesiyle,  mevcut üretim miktarımızın ciddi oranlarda artması beklenmelidir. Bu durum, başta ihracatçılar olmak üzere, tüccar ilgisini İlçemiz üzerine yoğunlaştırmaya devam edecektir diye bekliyorum. 
Üretimle ilgili uzun yazma gereği duydum, çünkü bir İlçedeki mülklerin değeri doğrudan onlara olan taleple doğru orantılıdır. İhtiyacı olan, yatırım yapmak isteyen alıcıların satın alma gücü arttıkça, mevcut mülkler değerlenir. Banka Müdürlüğüm sırasında yakından gözlemlediğim üzere; birkaç yıl önce orta kalite, yeni yapı konutların metrekare fiyatları 750-800 TL den başlayıp azami 900 TL civarında iken, şu anda kalite gittikçe artarak, çoğalan taleple birlikte birim metrekare fiyatı 1.200-1.250 TL civarına kadar yükselmiş durumdadır. Bu durum elbette ikinci el konutların da değerini yükseltmiştir. 
Önümüzdeki süreçte; tıpkı büyük şehirlerde olduğu gibi, site düzeni içinde, güvenlikli, ortak sosyal donatıları bulunan (park, oyun parkı, yüzme ve süs havuzu, kurban kesim yeri, kamelya vb), kapalı ve açık otoparkı bulunan konutlara talep oluşacak, bu talep de müteahhitlerimizi bu tarafa yönlendirecektir kanaatindeyim. Nitekim, örnek olarak Mersin de İlçemizdekine benzer sıfır meskenler 1200-1500 TL/m2 fiyatlarla satılırken, bahsettiğim tarzda sitelerde fiyatlar 2.000 TL/m2 civarına kadar çıkmaktadır.  
Gelen sorulardan ekspertizle ilgili tecrübemi aktarayım, yakın çevremizdeki, Silifke, Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Gülnar İlçelerinde sıfır konutlar İlçemizdekilerle yaklaşık aynı fiyatlarla satılmaktadır. Mersin, Erdemli tarafı ise özellikle Suriyeli mülteciler sebebiyle %20-25 leri aşan ciddi fiyat artışları yaşamış durumdadır. 
“Mut'un her tarafı inşaat oldu, satılıyor mu?” sorusu çok kişi tarafından soruluyor, evet, hemen hepsi satılıyor ve satılacak da. Şu an için banka konut kredisi oranları nispeten yüksek, tekrardan psikolojik sınır olan aylık %1 in altına inildiği takdirde, hep birlikte mevcut projelere daha da ilaveler göreceğiz.
Şahsi görüşüm; Mevcut ürünlerimizden elde edilen gelirin bu şekilde devam etmesi, insanlarımızın daha müreffeh bir hayat yaşama arzusu, nüfusumuzdaki artış gibi faktörler devrede oldukça İlçemizdeki mülk fiyatları istikrarlı bir şekilde devam edecek ve kesinlikle artacak.  Önümüzdeki yazıda, özellikle tarım arazileri üzerinden bu görüşümü destekleyecek delillerimi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.


1849 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı