Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam321
Toplam Ziyaret768418
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
HATADAN DÖNMEK FAZİLETTİR
17/03/2021
2018 yılındaki patlayan krizi, geçmiş ekonomi yönetiminin başındakilerin doğru yönetemediğine dair pek çok yazı yazdım, adım muhalife çıktı. Oysa yapmaya çalıştığım şey, “doğruya doğru, yanlışa yanlış” demek ve ülkemiz için en hayırlı olanı istemekten ibaretti. Nitekim, yapılanların isabetli olmadığı bizzat Hükümet tarafından da görüldü ve ekonomi yönetimi değiştirildi. 
Yeni Bakanımız ve Merkez Bankası yönetimi piyasa finans/bankacılık profesyonelleri ve STK lar gibi paydaşlarla iyi bir diyalog kurdu ve beklentiler dahilinde adımlar attı. Sermayenin en hoşlanmadığı şey öngörülemezlik, tahmin edilemezliktir. 
Birkaç defa yazdığım gibi, Yurt içinde Yabancı para cinsinden borçlanma büyük bir hataydı ve bu hatadan dönüleceği mesajı verildi. Döviz rezervlerinin durumunu düzeltmeye dönük bir takım adımlar atılması da olumludur.  
Küçük esnaf sanatkara yönelik gelir vergisi mükellefiyetinin ve hatta beyanname düzenlemesi mecburiyetinin kaldırılması da isabetlidir. Pandemi kapsamında işleri durmuş olan küçük esnaf halen çok zor durumdadır ve yapılacak her türlü desteğe muhtaçtır, maddi desteğin de arttırılması gereklidir. Esnaf kendi istihdam yükünü kaldırdığı gibi yanında çalıştırdığı personelin de yükünü sırtlamaktadır.  
2017 yılına kadar faizsiz ev ve araba sahibi yapan iki firma varken üç yıl içinde 34 firmaya ulaşılmış ve adeta kontrolden çıkmış olan sektörün BDDK kontrolüne alınmasını ve belli şartlara göre çalışmasını sağlayan, söz konusu firmalara “Tasarruf Finansman Kuruluşu” adı veren düzenleme de çok isabetli olmuştur. 
Ağustos ayından beri frene basan kamu bankaları, özellikle KOBİ'lerin/küçük esnafın kapatmak zorunda kaldığı dönemlerde aldıkları kredilerin geri ödemelerinin başlaması sebebiyle son derece nakite sıkışmıştır ve piyasaya ilave kaynak verilmezse bir kısmı iflas etmiş/iş terketmiş olan küçük esnaflarda/KOBİ'lerde kitlesel iflas riski söz konusu, daha önce de yazdım. 
Reel sektörün normal zamanlarda bile %8 leri geçmeyen kârlılıkları, kriz dönemlerinde tamamen sıfırlanıyor, hatta zarara geçiyor. Buna karşılık bu tür dönemler bankalar tarafından aşırı yapılan uygulamalar (Faiz artışları vs) ile çok kârlı değerlendiriliyor. 2020 yılı bankalar açısından kârın tavan yaptığı bir yıl oldu yine. 
Ekonomi yönetiminin, reel sektör kan ağlarken, zincirleme iflas ve kapamalar yaşanırken bankaların külfete ortak olmamaları yönündeki tavırlarına izin vermemesi gerektiği kanaatindeyim. Bu ülkeden kazanan tüm bankaların, bu topluma borcu vardır.


1231 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı